REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. 14 candidaţi îşi dispută duminică fotoliul de la Cotroceni

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Paisprezece candidaţi s-au înscris în competiţia electorală prezidenţială la finalul căreia alegătorii vor decide cine va prelua fotoliul de la Cotroceni. Nouă candidaţi dintre cei 14 înscrişi în cursa pentru alegerile prezidenţiale încearcă pentru prima oară să obţină funcţia supremă în stat, în timp ce cinci au mai trecut prin această experienţă. Primele rezultate ale scrutinului de duminică vor fi difuzate la închiderea urnelor, ora 21.00, când vor fi difuzate estimările EXIT-POLL-urilor.

30 oct. 2014, 09:56
REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. 14 candidaţi îşi dispută duminică fotoliul de la Cotroceni

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. La scrutinul prezidenţial de la sfârşitul acestei săptămâni, care reprezintă a şaptea rundă de alegeri pentru Preşedinţie după 1989, candidează actualul premier Victor Ponta, fostul prim-ministru Călin Popescu-Tăriceanu, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, foştii miniştri Elena Udrea, Monica Macovei şi Kelemen Hunor, fostul secretar de stat Mirel Mircea Amariţei, fostul şef al SIE Teodor Meleşcanu, foştii parlamentari William Brînză, Gheorghe Funar şi Szilagyi Zsolt, fostul europarlamentar Corneliu Vadim Tudor, jurnalistul Dan Diaconescu şi preşedintele Partidului Alianţa Socialistă, Constantin Rotaru, scrie Agerpres. 

Candidează pentru prima oară la alegerile prezidenţiale Victor Ponta, din partea Alianţei PSD-PC-UNPR, Klaus Iohannis (Alianţa Creştin-Liberală), Călin Popescu-Tăriceanu (independent), Elena Udrea (Partidul Mişcarea Populară), Dan Diaconescu (Partidul Poporului – Dan Diaconescu), Monica Macovei (independent), William Brînză (Partidul Ecologist Român), Mirel Mircea Amariţei (Prodemo) şi Szilagyi Zsolt (Partidul Popular Maghiar din Transilvania).

Corneliu Vadim Tudor, din partea Partidului România Mare, se află la cea de-a cincea candidatură, Gheorghe Funar (independent) la a treia candidatură, iar Teodor Meleşcanu (independent), Kelemen Hunor (UDMR) şi Constantin Rotaru (Partidul Alianţa Socialistă) la cea de-a doua.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Premierul Victor Ponta şi-a lansat candidatura la alegerile prezidenţiale pe 20 septembrie pe Arena Naţională.

Programul prezidenţial al lui Victor Ponta se intitulează ‘Victor Ponta preşedinte – Marea Unire a românilor” şi cuprinde zece obiective: Proiectul unui preşedinte util, care uneşte şi construieşte; Egalitate de şanse în societate; Dreptate până la capăt; România, stat euro-atlantic puternic, bazat pe o economie de top în regiune; Tinerii – viitorul României; O naţiune sănătoasă; Securitatea naţională şi siguranţa cetăţeanului; România digitală; Promovarea culturii româneşti; O societate echitabilă.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. GHID PRACTIC pentru ziua votului

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Candidatul Alianţei Creştin-Liberale la Preşedinţie, Klaus Iohannis, a declarat că a intrat în cursa electorală pentru a face altfel de politică. Programul prezidenţial al lui Klaus Iohannis se numeşte ”România lucrului bine făcut”. El şi-a propus 11 obiective pentru mandatul său: Educaţia ca resursă de performanţă a României; Economia liberală: competitivitate şi prosperitate; Agricultură performantă şi dezvoltarea satului românesc; Infrastructura ca instrument al europenizării României; Regionalizarea şi descentralizarea ca vectori ai modernizării; Parcursul european al Republicii Moldova ca prioritate naţională; Investiţia în sănătate – o investiţie în viitor; Viziunea fiscal-bugetară: regândirea relaţiei dintre stat şi cetăţean; Cum răspundem la viitorul sistemului de pensii; Reforma instituţiilor politice şi administrative; Demografia – o provocare pe termen lung.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, candidat independent în alegerile prezidenţiale, susţinut de Partidul Liberal Reformator, consideră că în acest moment lipseşte coagularea factorilor decidenţi în jurul unui proiect naţional, clasa politică fiind ‘de multe ori paralelă cu agenda publică’.  ”Eu vreau să readuc prosperitatea, bunăstarea în România printr-un proiect amplu, care înseamnă un efort bine organizat, şi sigur convins, bazându-mă pe experienţa mea de prim-ministru, că România poate să facă acest efort. (…) Prin urmare, concluzia este una simplă: vreau să propun României un proiect major, un proiect de naţiune, un proiect de ţară care să ducă România la nivelul pe care îl merită, şi anume România – a şaptea putere a Europei. A şaptea putere pentru că suntem a şaptea ţară ca mărime, şi nu am face altceva decât să punem în acord potenţialul pe care îl avem cu rezultatul, cu realizările. Eu cred că acest lucru este posibil şi, mai mult decât atât, cred că românii merită să trăiască într-o ţară care să fie respectată pentru ceea ce este ea în stare să arate”, spunea, în campanie, Tăriceanu.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Preşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP), Elena Udrea, susţine că ar fi potrivită să conducă România în etapa istorică în care se află acum. Cu ocazia prezentării programului său politic, Elena Udrea a punctat ca principală prioritate renaşterea economiei româneşti prin industrie şi agricultură. Totodată, candidata PMP la Preşedinţia României a menţionat, ca puncte strategice, reforma constituţională, reforma administrativ-teritorială, reforma sistemului educaţional şi a celui de sănătate, apărarea independenţei justiţiei în faţa atacului politicului, iar, în plan extern, întărirea orientării pro-occidentale a României, parteneriatul strategic cu SUA, apartenenţa la NATO şi UE.

EXIT POLL ALEGERI PREZIDENTIALE 2014: Peste 18 milioane de alegători aşteptaţi la urne pe 2 noiembrie

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Teodor Meleşcanu candidează ca independent şi susţine că va depune toate eforturile ca România să revină într-o stare de normalitate, prin legalitate. Acesta a afirmat că va lupta pentru o ţară în care instituţiile să funcţioneze, Parlamentul, Guvernul şi preşedintele să colaboreze în interesul cetăţenilor, o Românie în care toate aceste lucruri să se facă pe baza prevederilor legale, nu prin decizii, prin acte de voinţă unică a unei persoane sau a alteia.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Monica Macovei, candidat independent la prezidenţiale, consideră că preşedintele ţării trebuie să fie cinstit, corect, să dea dovadă de seriozitate şi fermitate şi îşi doreşte ca politicienii să se îndepărteze de ”limbajul de lemn” al comunismului, dar şi de cel ”golănesc” al tranziţiei. Ea spune că vrea să fie preşedintele românilor, nu al partidelor, şi crede că e vremea independenţilor.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014.  Candidatul UDMR la Preşedinţie, Kelemen Hunor, crede că şeful statului trebuie să fie un arhitect respectat, cu o viziune de ansamblu, nu ”un şef de şantier nevrotic”, şi este de părere că se impune o restrângere a atribuţiilor acestuia, ”într-o Românie mai puţin prezidenţială şi mai mult parlamentară”, însă el trebuie ales, în continuare, în mod direct. Liderul UDMR spune că se vede un preşedinte al oamenilor, deschis şi serios, care se va concentra pe o politica externă echilibrată şi consecventă, şi dă asigurări că educaţia, sănătatea, cultura, solidaritatea socială şi infrastructura vor fi principalele obiective ale mandatului său.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Candidatul PP-DD la alegerile prezidenţiale, Dan Diaconescu, este de părere că românii vor un preşedinte foarte puternic şi spune că el va încerca să fie un asemenea lider, un şef de stat ”care să preia tot ce a fost bun de la Nicolae Ceauşescu şi să nu facă tot ceea ce au făcut rău Băsescu, Constantinescu, Iliescu şi Ceauşescu”.  El afirmă că preşedintele ar trebui să conducă efectiv România din toate punctele de vedere, pe modelul american. Candidatul PP-DD la Preşedinţie crede că va prinde ”in extremis locul doi în finala din luna noiembrie”.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Candidatul Partidului Alternativa Socialistă la alegerile prezidenţiale, Constantin Rotaru, consideră că la nivel de politică externă este singurul participant în cursa pentru Cotroceni care şi-ar dori o normalizare a dialogului cu Federaţia Rusă.  ‘Sunt, cred, singurul candidat care se pronunţă pentru un dialog sincer cu Rusia. (…) Sigur, dialogul cu Rusia nu trebuie să aibă loc în genunchi. Dar nici dialogul cu Washingtonul nu trebuie să aibă loc în genunchi. Trebuie să fim pragmatici şi să fim demni. Voi activa pentru dezvoltarea relaţiilor de prietenie cu ţările vecine, în scopul adâncirii colaborării şi încrederii între toate statele din regiune’, spunea, în campanie, Rotaru.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Candidatul Partidului România Mare la alegerile prezidenţiale, Corneliu Vadim Tudor, consideră că şeful statului trebuie să fie o personalitate puternică, un reper moral. El susţine că pentru funcţia supremă în stat îl recomandă gradul de simpatie ridicat pe care i-l poartă lumea şi faptul că PRM nu a fost niciodată la guvernare.  Acesta afirmă că Legea fundamentală trebuie modificată, întrucât actuala Constituţie este ‘prea blândă, prea permisivă’.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Candidatul Partidului Prodemo la prezidenţiale, Mircea Mirel Amariţei, consideră că preşedintele ţării are o imensă responsabilitate şi spune că atuurile sale pentru a ocupa fotoliul de la Cotroceni sunt decenţa, seriozitatea, disciplina, determinarea şi viziunea de dezvoltare a României pe termen lung. El consideră că educaţia este o problemă de maximă urgenţă, de siguranţă naţională, motiv pentru care intră în atribuţiile preşedintelui României. În aceeaşi linie, afirmă el, se mai înscriu sănătatea, economia şi apărarea naţională, care vor constitui priorităţi ale mandatului său, în cazul în care va câştiga alegerile prezidenţiale.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Szilagyi Zsolt şi-a depus candidatura la Preşedinţie din partea Partidului Popular Maghiar din Transilvania. ‘Noi propunem în loc de 41 de judeţe şi baroni locali înfiinţarea a 12 regiuni istorice care trebuie acceptate aşa cum spun regionaliştii europeni. O regiune nu trebuie trasată de la centru şi trebuie acceptată. O regiune se formează de-a lungul secolului, timpurilor (…) şi există în aceste regiuni o coeziune internă care ţine împreună regiunea din punct de vedere economic, social, cultural. Aceste regiuni sunt regiunile istorice ale ţării. În Transilvania ar urma să fie cinci regiuni, în sud propunem trei şi în Moldova tot trei’, a declarat Szilagyi Zsolt. Candidatul PPMT vrea să relanseze dialogul româno-maghiar.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Candidatul independent la Preşedinţie Gheorghe Funar îşi propune să modifice radical Constituţia României, în cazul în care va ajunge preşedintele ţării. El spune că va conduce ţara prin referendumuri şi că va întări atribuţiile prezidenţiale. De asemenea, Funar afirmă că va introduce în Constituţie, în premieră pentru un stat al lumii, prevederea privind dreptul la fericire. Gheorghe Funar este optimist în ceea ce priveşte şansele sale de a ajunge la Cotroceni. ”De la Cluj-Napoca nu mi-am luat bilet decât spre Bucureşti, n-am bilet de întoarcere, mă duc la Cotroceni”, spune Funar.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Fostul deputat William Brînză şi-a depus candidatura la Preşedinţie din partea Partidului Ecologist Român. El este de părere că după alegerile prezidenţiale România nu trebuie să mai pară o familie destrămată. El este de părere că preşedintele ţării trebuie să joace rolul independentului, să fie proactiv şi interactiv, un om moral şi un bun colaborator al Guvernului.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Campania electorală pentru primul tur de scrutin se va încheia pe 1 noiembrie, la ora 7,00. Primul tur al alegerilor prezidenţiale va fi pe 2 noiembrie, iar cel de-al doilea se va desfăşura pe 16 noiembrie. Au drept de vot în primul tur al alegerilor prezidenţiale – 18.296.567 de cetăţeni români, iar la cel de-al doilea – 18.305.826 de persoane, potrivit ultimelor date furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă.

EXIT-POLL ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Secţiile de vot vor fi deschise, duminică, între orele 7.00 şi 21.00. Primele rezultate ale scrutinului le vom afla duminică seara, la ora 21.00, la închiderea urnelor, când vor fi difuzate estimările exit-poll-urilor.