REZULTATE DEFINITIVAT 2016: Salariile profesorilor care promovează examenul se majorează de la 1 septembrie

REZULTATE DEFINITIVAT 2016: Rezultatele iniţiale vor fi afişate pe 11 august 2016, iar cele finale (după rezolvarea contestaţiilor) – pe 18 august 2016.Nota obţinută la proba scrisă va reprezenta, practic, nota la examen.

04 aug. 2016, 07:46
REZULTATE DEFINITIVAT 2016: Salariile profesorilor care promovează examenul se majorează de la 1 septembrie

REZULTATE DEFINITIVAT 2016. Candidații vor avea acces în sala de examen cel mai devreme la ora 8.00 și cel mai târziu la ora 8.45, având asupra lor un act de identitate valabil.

După primirea subiectelor, durata de redactare a lucrărilor este de patru ore, timp ce poate fi depășit doar în cazul candidaților cu cerințe speciale.

Subiectele, traducerea acestora în limbile minorităților nationale și baremele de evaluare pentru cele 101 discipline de examen sunt asigurate de Centrul Național de Evaluare și Examinare și vor fi publicate, după susținerea probei scrise, la ora 16.00, pe site-ul subiecte2016.edu.ro.

Lucrările scrise vor fi evaluate în șase centre organizate la nivel național.

Nota minimă de promovare a examenului este 8. Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, se arată în comunicat.

După definitivare, evoluția în carieră se realizează prin gradul didactic II și gradul didactic I. Profesorii se pot prezenta de maximum trei ori la examenul de definitivat, în cel mult 5 ani. Cei care pică definitivatul pot să fie angajați în învățământ doar pe perioadă determinată, ca profesori debutanți.

Cadrului didactic care are statut de titular şi care nu dobândeşte definitivarea în învăţământ în perioada prevăzută de lege i se desface contractul de muncă încheiat pe perioadă nedeterminată, pierzând calitatea de titular al sistemului de învăţământ preuniversitar.

Drepturile salariale se acordă cadrelor didactice care au promovat examenul, începând cu data de 1 septembrie a anului şcolar următor celui în care s-a desfăşurat examenul.

Majoritatea dau examen pentru posturi din învăţământul preşcolar sau primar. De asemenea, discipline căutate sunt Engleza, Educaţia Fizică, Muzica, Limba română şi Matematica. Mai puţini candidaţi dau examen la discipline ca Psihologie, Fizică, Arte Vizuale, Istorie, Logică/Filosofie, Economie, Biologie, Mecanică.

Calendar Definitivat 2016:

– până la 17 iunie 2016: Efectuarea inspecțiilor la clasă
– 17 – 30 iunie 2016: Completarea dosarelor și validarea datelor de înscriere existente în aplicația electronică
– 4 august 2016: Susținerea probei scrise
– 11 august 2016: Afișarea rezultatelor
– 11 – 12 august 2016: Înregistrarea contestațiilor și transmiterea acestora la centrele de evaluare/ contestații
– 12 – 17 august 2016: Soluționarea contestațiilor
– 18 august 2016: Afișarea rezultatelor finale
– 19 – 30 august 2016: Transmiterea la Ministerul Educației a tabelelor nominale cu candidații admiși și validarea rezultatelor examenului prin ordin al ministrului educației