Rinocerul negru din vestul Africii a devenit oficial o specie dispărută

Rinocerul negru din vestul Africii este o specie dispărută, în mod oficial, potrivit Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN). Subspecia a fost văzută pentru ultima oară în 2006, scrie CNN.

01 iul. 2013, 07:40
Rinocerul negru din vestul Africii a devenit oficial o specie dispărută

Rinocerul alb este şi el aproape de dispariţie, precum şi rinocerul de Java din Asia, dacă nu vor fi luate măsuri urgente pentru oprirea braconajului.

Vestea a venit după ce IUCN a realizat un nou studiu asupra celor 60.000 de specii de animale şi plante, pentru actualizarea Listei Roşii a Speciilor ameninţate cu dispariţia.

„În cazul rinocerului negru vestic şi al rinocerului alb nordic, situaţia ar fi putut fi alta dacă măsurile de conservare sugerate ar fi fost implementate„, a declarat Simon Stuart, şeful comisiei de supravieţuire a speciilor din IUCN,

„Aceste măsuri trebuie consolidate acum, pentru a preveni dispariţia altor rinoceri”, a mai spus Stuart.

IUCN arată că măsurile luate pentru conservare rinocerului alb din sudul Africii au funcţionat de minune – de la 100 de exemplare în secolul al XIX-lea am ajuns la circa 20.000 de exemplare în ziua de azi.

Cel mai recent studiu IUCN arată, din păcate, că 25% din mamiferele de pe listă sunt pe cale de dispariţie. Multe specii de plante sunt şi ele ameninţate. De exemplu, un conifer din China este ameninţate de extinderea intensivă a agriculturii, iar un copac din Asia (taxus contorta) care produce Taxol (o substanţă folosită în chimioterapie) este şi el pe cale de dispariţie.

În oceane, cinci din cele opt specii de ton sunt ameninţate.

„Actualizarea aduce şi veşti bune, dar şi veşti proaste pentru speciile din întreaga lume”, a declarat Jane Smart, director al IUCN.