Risc de avalanşe în Masivul Ceahlău, în vecinătatea Cabanei Dochia

Salvamontiștii din județul Neamț atrag atenția turiștilor care vor să facă ascensiuni în masivul Ceahlău despre riscul producerii unor avalanșe în vecinătatea cabanei Dochia, pe traseul Izvorul Muntelui - Lutul Roșu.

16 ian. 2017, 12:14
Risc de avalanşe în Masivul Ceahlău, în vecinătatea Cabanei Dochia

Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț, a menționat, luni, printr-un comunicat de presă remis AGERPRES, că riscul cel mai mare de avalanșă este în zona Jgheabul Cabanei.

‘Verificările noastre au evidențiat un potențial pericol în imediata vecinătate a cabanei Dochia, unde traseul Izvorul Muntelui-Lutul Roșu-Cabana Dochia traversează Jgheabul Cabanei. Viscolul deosebit de puternic a depus în zonă plăci de zăpadă succesive de peste 100 centimetri, a căror stabilitate poate fi ruptă prin greutatea turiștilor și astfel să se declanșeze fenomenul. Dintre toate tipurile de avalanșe cunoscute, cele cu plăci sunt cele mai periculoase generând traumatisme severe asupra celui surprins de fenomen. Pentru a nu exista riscuri, traseul a fost deviat cu 150 metri făcând joncțiunea cu traseul terminal ce urcă prin Jgheabul cu Hotare. S-a instalat o bandă avertizoare iar vinerea viitoare, o echipă va instala o plasă de protecție ce va delimita zona și va restricționa accesul’, a declarat Papalicef.

Weekend-ul trecut, în masivul Ceahlău au urcat circa 80 de turiști iar alte câteva sute au petrecut în stațiunea Durău. La punctele de prim-ajutor au fost înregistrate șapte cazuri, toate de traumatisme ușoare suferite pe pârtia de schi sau sanie, care nu au necesitat trimiterea la spital.