Ritual de sacrificiu la Oţelul. Străinii au fost încântaţi de pomana porcului

FC Oţelul Galaţi a respectat tradiţia şi l-a sacrificat miercuri pe godacul Ghiţă, invitând jucătorii, antrenorii şi colaboratorii clubului la "pomana porcului".

10 dec. 2014, 16:29

Mai mult sau mai puţin familiarizaţi cu obiceiul românesc al Ignatului, fotbaliştii grupării roş-alb-albastre s-au strâns, pofticioşi sau curioşi, în jurul tochiturii de porc.

Olandezul Bryan Ottenhoff a asistat pentru prima dată la sacrificarea porcului, dar asta nu l-a împiedicat să savureze apoi friptura la ceaun. „Jula mi-a povestit de acest obicei şi am vrut să văd despre ce este vorba. A fost ciudat să văd cum se omoară porcul. Carnea este bună, dar are multă grăsime şi nu este tocmai indicată pentru un sportiv. În Olanda mâncăm curcan de Crăciun şi, sincer, prefer carnea de curcan deoarece este mai slabă„, a spus fundaşul central crescut la Ajax Amsterdam, care speră să debuteze la Oţelul în meciul de vineri, 12 decembrie, cu Pandurii Târgu Jiu, din sferturile de finală ale Cupei Ligii Adeplast.

Tochitura a fost o premieră şi pentru portughezii Ruben Brigido şi Helder Tavares, care nu s-au ferit să pună mâna pe lingurile de lemn şi să mestece în ceaun.

Antrenorul Oţelului, Tibor Selymeş, s-a înfruptat cot la cot cu elevii săi, apreciind nu atât friptura de porc, cât mai ales spiritul de familie pe care astfel de evenimente i-l insuflă echipei.

Întotdeauna mi s-a părut că tochitura românească este mai bună decât gulaşul unguresc. Este o tradiţie frumoasă a Oţelului, care adună echipa şi o transformă într-o familie„, a declarat tehnicianul.

Căpitanul Florin Cernat şi-a respectat statutul şi în afara terenului, îndemnându-şi coechipierii la friptură şi mămăliguţă.

Spre deosebire de mulţi dintre colegii mei, nu e prima pomană a porcului la care particip aici, la Oţelul. Este o tradiţie extraordinară, la care luam parte chiar şi atunci când jucam în afara ţării, veneam la Galaţi special pentru asta„, a spus decarul gălăţenilor.

Cernat a ţinut să le transmită un mesaj şi suporterilor: „În Turcia, cu Kardemir Karabükspor, am încheiat turul cu 12 puncte, iar în retur am făcut 32 de puncte şi am terminat pe locul 9. Suporterii Oţelului să fie optimişti, se poate întoarce totul„, a afirmat căpitanul.

Tochitura nu i-a luat gândul de la fotbal nici fundaşului central Mihai Leca.  „2014 a fost un an excelent pentru mine, mai ales în partea de final, deşi pentru echipă nu a fost foarte bun. De când am venit la Oţelul, am avut parte de antrenamente profesioniste şi am adunat o singură înfrângere în şase meciuri din campionat. Eu zic că, dacă în 2015 vom evolua aşa cum am făcut-o în ultima parte a turului, avem motive să fim optimişti. Le mulţumim gălăţenior că sunt alături de echipă şi în momentele dificile şi le dorim sărbători fericite!”, a spus Leca.

La pomana porcului au venit şi câteva zeci de suporteri ai Oţelului. Respectând tradiţia intrării în vacanţă şi reunirii lotului, momente de la care galeria este nelipsită, fanii roş-alb-albaştri i-au cântat echipei şi înainte de sărbătorile de iarnă.

La rândul ei, conducerea clubului le-a transmis un mesaj suporterilor şi tuturor gălăţenilor.

În ultimele trei luni şi jumătate, am învăţat că Oţelul Galaţi este mai mult decât un club, este o familie şi, cum sărbătorile se petrec în familie, mă bucur să fiu aici, lângă băieţi şi aproape de suporteri. În numele clubului, le mulţumesc gălăţenilor pentru ataşamentul faţă de această echipă şi le urez sărbători luminate şi un an 2015 cu multe bucurii, inclusiv fotbalistice„, a declarat administratorul special al clubului, Vlad Răpişcă.