Rivalităţile dintre ei i-au despărţit: Liderii din Balcanii occidentali NU s-au mai întâlnit

Liderii statelor din Balcanii occidentali ar fi trebuit să se reunească sâmbătă la Belgrad într-o întâlnire cu o puternică încărcătură simbolică la două decenii de la războiul care a dus la destrămarea Iugoslaviei, dar vechile rivalităţi au prevalat, iar iniţiativa a eşuat, relatează agenţia Reuters.

31 oct. 2014, 18:50
Rivalităţile dintre ei i-au despărţit: Liderii din Balcanii occidentali NU s-au mai întâlnit

Şefii de stat sau de guvern din Serbia, Bosnia, Macedonia, Muntenegru, Albania şi Kosovo au fost invitaţi la respectiva întâlnire de Comisia Trilaterală, un grup occidental de reflecţie, reuniunea fiind dedicată în special aderării statelor Balcanilor occidentali la Uniunea Europeană.

Dar premierul albanez Edi Rama a refuzat să participe după incidentele survenite la o partidă de fotbal dintre Serbia şi Albania, disputată pe 14 octombrie în capitala sârbă, care au stârnit un război al declaraţiilor între Belgrad şi Tirana ce arată că vechile resentimente etnice şi naţionale persistă.

Prim-ministrul albanez, de comun acord cu omologul său sârb, Aleksandar Vucic, a amânat anterior şi o vizită la Belgrad stabilită iniţial pentru data de 23 octombrie şi reprogramată pentru 10 noiembrie, acesta fiind prima vizită oficială a unui lider albanez în Serbia în ultimii 68 de ani.

Citeşte şi Lavrov acuză Occidentul că vrea să mute spre Est liniile de demarcaţie în Europa

La rândul ei, preşedinta Kosovo, Atifete Jahjaga, a cărei vizită la Belgrad ar fi marcat prima prezenţă în capitala sârbă a unui reprezentat al acestei provincii care şi-a autoproclamat independenţa faţă de Serbia în 2008, a anunţat că nu va participa la reuniune, motivându-şi decizia prin criza politică internă.

Şi preşedintele bosniac, Bakir Izetbegovic, a declinat în final invitaţia, după ce organizatorii l-au invitat la reuniune pe preşedintele Republicii Srpska (entitatea sârbilor bosniaci), Milorad Dodik, ce doreşte separarea de Bosnia.

Nici Croaţia nu va mai trimite vreun oficial la respectiva întâlnire, drept urmare numai Serbia, Macedonia şi Muntenegru vor fi reprezentate.