Robert Cazanciuc: AMNISTIA şi GRAŢIEREA pot fi o soluţie la supraaglomerarea penitenciarelor

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, miercuri, că amnistia şi graţierea pot fi o soluţie pentru supraaglomerarea din sistemul penitenciar, dar că o lege în acest sens trebuie adoptată "dacă există un acord social", informează Agerpres.

RomaniaTV.net
10 sept. 2014, 09:19
Robert Cazanciuc: AMNISTIA şi GRAŢIEREA pot fi o soluţie la supraaglomerarea penitenciarelor

„Pentru supraaglomerarea din sistemul penitenciar românesc poate fi o soluţie. O soluţie de amnistiere, de graţiere, cum s-a întâmplat în multe state europene, trebuie adoptată dacă există un acord social, dacă aproape toată lumea este de acord cu asemenea măsură şi, evident, decizia aparţine Parlamentului‘, a afirmat Robert Cazanciuc, scrie Agerpres.

Întrebat dacă Ministerul Justiţiei şi Guvernul îşi vor schimba poziţia cu privire la proiectul de lege privind amnistia şi graţierea, Robert Cazanciuc a precizat că ministerul pe care îl conduce a dat un aviz negativ ‘pe un proiect concret’.

Eu am spus, de fiecare dată, că noi am dat un aviz negativ pe un proiect concret, aşa cum a fost gândit la un moment dat de iniţiatori. Dacă altcineva o să iniţieze un alt proiect, o să vedem, de asemenea, în concret, ce aviz vom da’, a mai spus ministrul Justiţiei.

În prezent, a precizat Cazanciuc, Ministerul Justiţiei vrea să obţină finanţare europeană pentru rezolvarea problemei din sistemul de penitenciare.

Ideea unui parteneriat public-privat – şi avem aici în studiu o variantă britanică şi o variantă americană. Avem mai multe demersuri pe care le-am făcut la Bruxelles şi o să facem în continuare acest lucru pentru a introduce problema sistemului penitenciar într-un program de finanţare europeană, pentru că altfel României îi va fi foarte greu să construiască penitenciare când avem cu siguranţă şi alte priorităţi – sănătate, educaţie, instanţe de judecată. Construcţia unui penitenciar la un standard de 700-900 de locuri înseamnă peste 50 de milioane de euro, bani pe care evident în acest moment nu-i avem’, a explicat ministrul.

REACŢIA ministrului Justiţiei la plângerea penală depusă de Klaus Iohannis împotriva lui Liviu Dragnea

Ministrul a adăugat că are mare încredere că la un moment dat autorităţile de la Bruxelles vor decide să sprijine această solicitare.

Nu suntem singuri. Sunt cred şapte state europene care au fost de acord cu demersul nostru de încerca să obţinem o finanţare europeană pentru sistemul penitenciar‘, a subliniat Cazanciuc.

Despre utilizarea telefoanelor mobile de către persoanele private de libertate, ministrul a menţionat că, faţă de anul trecut, în baza unor măsuri punctuale şi a unui plan cerut la Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), numărul telefoanelor folosite în penitenciare s-a redus foarte mult, respectiv la mai puţin de jumătate.

Năstase: După alegeri, o comisie specială ar putea formula o lege echilibrată privind graţierea

‘Avem, de asemenea, în derulare şi în scurt timp va fi implementat proiectul de bruiere a semnalului de telefoane mobile în toate penitenciarele din România. (…) Toate chestiunile punctuale semnalate în presă sunt verificate de conducerea ANP’, a susţinut Cazanciuc.