Robert Kaplan a lansat o carte prin care speră că va face ROMÂNIA mai VIZIBILĂ

Analistul de politică externă american Robert Kaplan și-a lansat marți, la București, cartea "În umbra Europei. Două războaie reci și trei decenii de călătorie prin România și dincolo de ea", precizând că a luat decizia de a scrie această lucrare în speranța că poate face România mai vizibilă.

RomaniaTV.net
24 mai 2016, 20:49
Robert Kaplan a lansat o carte prin care speră că va face ROMÂNIA mai VIZIBILĂ

„Motivul principal pentru care am scris această carte este că ea a ieșit pur și simplu din sufletul meu. Trebuia s-o scriu. Am sperat, scriind-o, că se poate repeta situația cărților (…) altor scriitori care au făcut pentru Polonia ceea ce aș vrea eu să fac cu această carte pentru România, adică au ridicat-o și au făcut-o mult mai vizibilă pentru SUA și cred că acest lucru i-ar prinde bine, să devină mai vizibilă”, a declarat Kaplan.

El a arătat că Statele Unite își concentrează atenția pe zone unde există războaie sau alte evenimente majore, de aceea este foarte greu pentru Româna, dar și pentru celelalte state din Europa Centrală și de Est să obțină atenția Washingtonului.

Citeşte şi Robert Kaplan: Ameninţarea cea mai mare pentru România este o Rusie slabă, nu una puternică

„E foarte greu pentru președintele Iohannis, dar și pentru orice alt președinte al oricărei țări din Europa Centrală și de Est să obțină atenția Washingtonului, pentru că Washingtonul însuși merge din criză în criză și atunci, dacă nu există un scandal sau un război sau un eveniment foarte important, Washingtonul nu poate să fie atent la alte lucruri. Ceea ce am spus eu nu era un atac sau o critică la adresa președintelui Iohannis, dar România, nefiind într-un război în momentul de față, nefiind angajată în niciun conflict major, militar și neexistând un astfel de conflict în Europa Centrală și de Est, Washingtonul pur și simplu nu o vede”, a spus Kaplan, adăugând că președintele Iohannis „nu poartă nicio vină”.

Analistul american, a apreciat, însă, că situația României este „bună”, întrucât are, de exemplu, „oameni buni în poziții importante”. În acest context, Robert Kaplan l-a nominalizat pe ambasadorul României în SUA, George Maior, pe care l-a caracterizat drept „un ambasador excelent”.