ROBERT TURCESCU, ofiţer acoperit: DGIA, serviciul de spionaj al Armatei Române. Cu ce se ocupă şi structura

Direcția Generală de Informații a Apărării (DGIA) este serviciul de spionaj al Armatei Române. DGIA a fost înființată la 1 iulie 1999 şi este condusă în prezent de general-locotenent Marian Hăpău.

22 sept. 2014, 08:16
ROBERT TURCESCU, ofiţer acoperit: DGIA, serviciul de spionaj al Armatei Române. Cu ce se ocupă şi structura

Robert Turcescu a produs un adevărat cutremur duminică prin anunţul că a fost ofițer acoperit. În cursul zilei, Turcescu a publicat pe blog o postare intitulata „Marturisire si spovedanie”, in care scria ca a fost lt.-colonel sub acoperire. Jurnalistul a ataşat şi mai multe documente, precum livretul militar, şi state de plată.

Seara, în direct la B1 TV, Turcescu a confirmat că a fost locotenent-colonel sub acoperire, spunând că documentele sunt reale și că acum se simte eliberat și fericit.

Robert Turcescu, ofiţer acoperit: Documentele sunt reale. Eu le-am scris. Am fost lt.-colonel sub acoperire

Mai mulţi lideri de opinie au cerut MApN să reacţioneze la anunţul lui Turcescu, însă ministerul condus de Mircea Duşa nu a oferit o poziţie până la această oră.

Cu ce se ocupă DGIA

Direcţia Generală de Informaţii a Apărării a fost înfiinţată prin Hotărârea de Guvern numărul 385 din 18 mai 1999 şi Ordinul ministrului apărării naţionale numărul MS 69 din 23 iunie 1999.

Potrivit prezentării de pe site-ul MPN,  DGIA „asigura obtinerea, prelucrarea, verificarea, stocarea si valorificarea informatiilor si datelor referitoare la factorii de risc si amenintarile interne si externe, militare si nonmilitare, care pot afecta securitatea nationala în domeniul militar, coordoneaza aplicarea masurilor contrainformative si cooperarea atât cu serviciile/structurile departamentale nationale si de informatii, cât si cu cele ale statelor membre ale aliantelor, coalitiilor si organizatiilor internationale la care România este parte si asigura securitatea informatiilor clasificate nationale, NATO si Uniunea Europeana la nivelul Ministerului Apararii”:

Personalul Directiei generale de informatii a apararii îsi desfasoara activitatea deschis sau acoperit, în raport cu nevoile de realizare a securitatii nationale în domeniul militar. Pentru culegerea de informatii în teatrele de operatii si pentru lupta împotriva terorismului, Directia generala de informatii a apararii poate avea în subordine structuri combatante.

Directia generala de informatii a apararii este condusa de un director general, cadru militar în activitate. Directorul general este numit de catre ministrul apararii, cu aprobarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Functia de director general este asimilata functiei de secretar de stat.

REACŢII după confesiunea lui ROBERT TURCESCU: „A fumat ceva naşpa”, „Face un joc operativ”, „Mă simt lezat”

Unele categorii de tehnica si bunuri specifice se achizitioneaza, în conditiile legii, prin structuri specializate proprii, de la parteneri interni sau externi”.

Directorul general al Direcţiei generale de informaţii a apărării este general-locotenent Marian Hăpău.

Ca structura, DGIA este compusa din Directia Siguranta Militara sau Contrainformatiile militare (DSM, cu atributii de protect ie interna) si Directia Informatii Militare (DIM, cu atributii externe.