Roiniţa are grijă de sănătatea inimii

Cunoscută şi sub denumirea de melisă sau mătăcină, roiniţa este cunoscută încă de pe vremea grecilor antici ca fiind un bun remediu împotriva mai multor afecţiuni. Este un excelent calmant nervos, dar poate ajuta şi în tratarea cardiopatiei ischemice, a afecţiunilor digestive sau poate interveni în cazul dereglărilor ciclului menstrual.

RomaniaTV.net
24 aug. 2016, 09:18
Roiniţa are grijă de sănătatea inimii

Planta era supranumită de greci „elixirul de viaţă lungă” şi o dedicaseră zeiţei vânătorii, Artemis. Ei o foloseau pentru tratarea rănilor, a durerilor de dinţi, a problemelor de piele, iar femeile însărcinate o utilizau pentru a scăpa de greţurile matinale.

Tinctură pentru inimă

Studii recente ale unor cercetători canadieni, efectuate pe grupuri de persoane cu afecţiuni cardiace, au arătat că roiniţa poate îmbunătăţi starea de sănătate a acestora. Cei care suferă de cardiopatie ischemică găsesc în roiniţă un aliat de nădeje împotriva acestei boli. Fă o tinctură din 3 mâini de roiniţă uscată lăsată la macerat în 500 ml de alcool, 2 săptămâni. Apoi, toarnă lichidul scurs în sticle mai mici. Ia câte 10 picături de tinctură de 3 ori pe zi.

Leac contra problemelor digestive

Roiniţa are acţiune antispasmodică, calmând spasmele stomacale şi intestinale. Prepară o infuzie dintr-o cană cu apă fierbinte peste o lingură de roiniţă uscată. Lasă la infuzat 10 minute, apoi bea 2 căni cu infuzie în fiecare zi. Pentru aceleaşi spasme stomacale, dar şi împotriva balonării, poţi folosi câteva picături de apă de roiniţă, îndulcită. O poţi obţine din frunzele plantei macerate la rece, în apă plată.

Citeşte şi  Ce trebuie să conţină dieta cardiacilor vara

Vara, neplăcerile digestive sunt mai mari. Una dintre aceste probleme este diareea turistului, provocată de infecţii bacteriene (stafilococ, salmonella), virale (echovirusuri), parazitare (giardia), precum şi de unele medicamente (antibiotice, antihipertensive, antiacide cu magneziu). În caz de diaree a turistului, prepară o infuzie din 2 linguri de pulbere de roiniţă la 400 ml de apă clocotită pe care o acoperi 20 de minute, apoi strecoară şi bea în etape, de-a lungul unei zile.

Are efect sedativ

Persoanele care suferă de anxietate ori de stări de nervozitate îşi pot găsi liniştea cu leacuri din roiniţă, pentru că această plantă are şi efect sedativ. Prepară o tinctură din 2 linguri de frunze mărunţite lăsate la macerat 2 săptămâni în 100 ml de alcool de 70°. Ia câte 15 picături din această tinctură de 3 ori pe zi. Nu uita să agiţi sticla de câteva ori pe zi, apoi strecoară.

Datorită compoziţiei sale, roiniţa poate reduce stările de depresie şi de iritabilitate. Fă o infuzie dintr-o linguriţă cu plantă mărunţită la 250 ml de apă clocotită. Bea 2-3 căni pe zi sau ia câte 30-40 de picături de tinctură de roiniţă de 3 ori pe zi. Acest tratament natural induce un somn profund şi liniştit.

Știai că

…roiniţa are efect cicatrizant şi antiseptic în cazul rănilor? Fă o infuzie din 2 linguriţe de frunze la 400 ml de apă clocotită şi foloseşte-o sub formă de cataplasme şi băi.Pentru sănătatea bilei

Citeşte şi  Trifoiul roşu curăţă sângele

Infuzia de roiniţă curăţă organismul de toxine şi ajută vezica biliară să funcţioneze la întreaga sa capacitate, având efect şi în caz de dischinezie biliară, enterocolită sau toxiinfecţie alimentară. Prepară un ceai din 5-10 g pulbere de frunze la o cană cu apă clocotită, totul lăsat să se infuzeze 15 minute. Bea 2-3 căni pe zi.Reglează ciclul menstrual

În cazul dereglărilor ciclului menstrual, prepară o tinctură din 2 mâini de plantă uscată lăsată la macerat în 2 căni de alcool timp de 10 zile. Ia câte 10 picături de tinctură de 3 ori pe zi. Ajută la reglarea ciclului menstrual şi la calmarea durerilor apărute în această perioadă.

Bună pentru reumatici

Dacă suferi de reumatism, foloseşte tinctură de frunze de roiniţă: o parte frunze mărunţite la 3 părţi alcool de 70°. Lasă la macerat 2 săptămâni, dar agită recipientul zilnic. Fă frecţii locale cu lichidul respectiv. Tot pentru ameliorarea simptomelor reumatismale, poţi bea zilnic, într-o cură de 2-3 săptămâni, câte 1 litru de ceai de roiniţă.

Atenţie!

Roiniţa este interzisă femeilor care suferă de afecţiuni ale glandei tiroide!

Descoperă ce alte plante, alături de roiniță, te ajută să combați stresul AICI