Un român suspectat de terorism, care ar fi aderat la gruparea Stat Islamic, reţinut de procurorii DIICOT VIDEO

Un bărbat de 39 de ani, din judeţul Argeş este suspectat de terorism. Omul a intrat în atenţia autorităţilor române încă din 2015. Potrivit anchetatorilor, bărbatul s-ar fi autoradicalizat într-un stat european şi ar fi aderat la gruparea teroristă Stat Islamic. Bărbatul, zis ”Ibrahim”, este suspectat că promovează mesaje de susţinere a grupării teroriste, care a avut legătură cu atacurile de la Paris din noiembrie 2015, dar şi că distribuie pe reţelele de socializare imagini cu atacurile organizate de această grupare. În plus, el este suspectat că a transmis jihadiştilor date despre un obiectiv militar din România.

29 iun. 2017, 05:45
Un român suspectat de terorism, care ar fi aderat la gruparea Stat Islamic, reţinut de procurorii DIICOT VIDEO

UPDATE: Suspectul a fost reţinut pentru 24 de ore.

DIICOT arată, într-un comunicat de presă, că procurorii au făcut joi trei perchezitii în judeţul Argeş pentru ridicarea unui suspectat de terorism.

Potrivit DIICOT, începand cu luna noiembrie 2016, bărbatul, zis „Ibrahim”, a utilizat şi utilizează în continuare mai multe conturi pe o reţea de socializare prin intermediul carora a postat şi distribuit fotografii cu sigla gruparii teroriste DAESH, precum şi înregistrări cu atacuri ale DAESH şi execuţii, prin decapitare şi împuşcare, „cu intenţia de a le face cunoscute şi de a determina câştigarea de noi adepţi capabili să recurgă la săvârşirea aceluiaşi gen de fapte”.

În plus, în primavara anului 2015, suspectul a mers în zona unui obiectiv militar de pe teritoriul României, observând cu atenţie căile şi punctele de acces, precum şi modalitatea în care acesta este îngrădit.

„Datele si informatiile respective au fost culese de către suspect în scopul transmiterii ori punerii la dispoziţia unei entităţi teroriste salafiste si pro-jihadiste dintr-un stat al Uniunii Europene, grupare ai carei adepti au plecat in zona siriano-irkiana pentru a participa la jihad si care a avut legatura cu persoanele care au revendicat atentatele teroriste de la Paris din 13.11.2015”, arată DIICOT.

Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a declarat că este vorba despre un bărbat de 39 de ani, care este în atenţia anchetatorilor români încă din 2015 şi care s-a autoradicalizat într-un stat european, încercând apoi să meargă în Siria pentru a convinge şi alte persoane să adere la gruparea teroristă Stat Islamic. Marincea a mai spus că bărbatul urmează să fie propus pentru reţinere pe 24 de ore.

De asemenea, Serviciul Român de Informaţii a transmis, printr-un comunicat de presă, că bărbatul era într-o etapă avansată a procesului de autoradicalizare, având activităţi de propagandă teroristă, derulate în mediul relaţional şi on-line, în favoarea organizaţiei teroriste DAESH, la care şi-a declarat adeziunea.

„Cetăţeanul şi-a exprimat în repetate rânduri intenţia, şi a încercat să convingă şi alte persoane, de a se deplasa în Siria pentru a se alătura organizaţiei teroriste DAESH. Cetăţeanul a adoptat o formă radicală a islamului în timpul şederii sale, timp de mai mulţi ani, pe teritoriul unui stat din Uniunea Europeană, unde a dezvoltat legături cu membrii unui grup jihadist din ţara respectivă. Întors în România, cetăţeanul a desfăşurat, în mod conspirat, acţiuni de documentare detaliată asupra unui obiectiv militar de pe teritoriul României cu scopul declarat de a contribui la organizarea unui atentat terorist la acea bază”, arată SRI, precizând că a sesizat DIICOT cu privire la acţiunile ilegale ale cetăţeanului.

Citeşte şi Scurgere de informaţii într-o anchetă DIICOT. Patru suspecţi au reuşit să fugă din ţară înainte ca mascaţii să-i ridice