Românca Marcela Topor a devenit Prima Doamnă a Cataloniei

Jurnalista de origine română, Marcela Topor, a devenit Prima Doamnă a Cataloniei. Ea este căsătorită cu separatistul Carles Puigdemont, care a fost învestit şef al Executivului Cataloniei şi, împreună, luptă pentru secesiunea acestei regiuni din Spania.

11 ian. 2016, 08:13
Românca Marcela Topor a devenit Prima Doamnă a Cataloniei

Marcela Topor este jurnalistă la publicația în engleză „Catalonia Today”, ale cărei origini se află în grupul „El Punt Avui”. Ea conduce un program prin care realizează interviuri online, în limba Engleză, cu străini stabiliți în Catalonia.

Marcela nu împarte cu Puigdemont numai viaţa de cuplu, ci şi pe cea profesională şi, mai mult de atât, pe cea politică. Ea a salutat rezoluţia de declarare a suveranităţii şi crearea unui stat catalan, în ciuda opoziţiei vehemente a Madridului. 

Către sfârşitul anului 2015, Marcela a publicat un editorial în care a declarat „victoria blocului pro independenţă în Parlamentul catalan” ca fiind unul dintre momentele-cheie ale anului. De asemenea, Marcela a sărbătorit alături de soţul ei, „rezoluţia de suveranitate pentru începrea procesului de creare a unui stat catalan, în ciuda ambiţiilor Madridului”, informează publicaţia Lavanguardia.

Citeşte şi Preşedintele catalan desemnat se grăbeşte să înceapă procesul de secesiune cu Spania

Marcela a ţinut neapărat să fie prezentă la inaugurarea în funcţie a soţului ei şi a ocupat un loc în galeria oficială a Parlamentului catalan.

Carles Puigdemont a fost învestit, duminică, şef al Executivului Cataloniei, având misiunea de a conduce regiunea spre secesiune faţă de Spania, până în 2017.