România a interzis survolarea spaţiului său aerian pentru avionul în care se află vicepremierul rus Dimitri Rogozin

România a interzis survolarea spaţiului său aerian pentru avionul în care se află vicepremierul rus Dimitri Rogozin, scrie deschide.md, citând surse avizate. Informaţia a fost confirmată oficial de Ministerul de Externe pentru Hotnews. Conform presei din Republica Moldova, Rogozin ar fi urmat să ajungă la Chişinău, însă i s-a interzis să tranziteze România, iar Ucraina a interzis ca orice avion rusesc să intre în spaţiul său aerian.

RomaniaTV.net
28 iul. 2017, 12:39

UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe confirmă, într-un răspuns la o solicitare News.ro, că autorităţile de la Bucureşti nu au fost de acord ca Dmitri Rogozin să survoleze spaţiul aerian naţional.

”Referitor la solicitarea dumneavoastră, Ministerul Afacerilor Externe vă informează că autorităţile de la Bucureşti nu au fost de acord ca Dmitri Rogozin să survoleze spaţiul aerian naţional”, se arată în răspunsul MAE.

Citeşte şi Corlăţean: Rogozin e un personaj ce provoacă permanent. România a procedat corect

Timpul.md afirmă că, potrivit informaţiilor furnizate în presă de preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, vicepremierul rus Rogozin urma să ajungă vineri la Chişinău.

„Astfel bloggerii de la Runway 08 susţin că din informaţiile pe care le deţin, la bordul aeronavei B737-800 GLP157 cu numărul de inregistrare VQ-BVM, operată de Globus Airlines pentru S7 Airlines se află vicepremierul rus Dimitri Rogozin”, scrie timpul.md.

Aceeaşi sursă afirmă că avionul care îl transportă pe vicepremierul Rusiei Rogozin se duce spre Moscova sau Minsk. 

Dimitri Rogozin reacţie dură după ce i s-a interzis survolarea spaţiului aerian al României: „Aşteptaţi răspuns, nemernicilor!”

Potrivit Pro TV Chişinău, care citează site-ul www.flightradar24.com, avionul de pe cursa Moscova – Chişinău a decolat din capitala rusă, a zburat deasupra Belarusului şi Poloniei, a ajuns in Ungaria, iar de acolo s-a întors. Avionul cu indicativul VQ-BVM s-a întors pe acelaşi drum, aterizând la Minsk.

„Anterior, lui Dmitri Rogozin i-a fost interzis să tranziteze România, iar avionul de pe această cursă urma să ajungă la Chişinău, survolând spaţiul aerian din ţara vecină, întrucât Ucraina a interzis ca orice avion rus să zboare deasupra ţării”, explică Pro Tv Chişinău.

Vicepremierul Rusiei, Dimitri Rogozin, le-a transmis autorităţilor moldovene că este pregătit să vină în ţara vecină cu motocicleta sau elicopterul, după ce premierul Pavel Filip şi preşedintele legislativului Andrian Candu au declarat că nu-i vor permite controversatului politician rus să survoleze cu un avion militar spaţiul aerian al Republicii Moldova.

”Premierul Republicii Moldova consideră că Rogozin nu ar trebui să vină cu un avion militar. Bine. Atunci alegerea este a autorităţilor moldoveneşti: elicopterul sau motocicleta?”, a scris Rogozin.

De asemenea, acesta a postat o imagine pe motocicletă şi în cabina unui elicopter pe pagina sa de Facebook.

Discuţii legate de tranzitarea teritoriului româniei de o aeronavă avându-l la bord pe Rogoziin au mai fost şi în decembrie 2016. Rogozin a anunţat atunci pe Twitter că aeronava sa a tranzitat spaţiul aerian al României, ceea ce încălca sancţiunile impuse oficialului rus de către Uniunea Europeană, după ce Moscova a anexat Crimeea. Reprezentanţii Romatsa au declarat atunci pentru News.ro că o aeronavă aparţinând liniei aeriene ruse Aeroflot a fost dirijată pe teritoriul României de la est la vest, dar nu are informaţii referitoare la prezenţa vicepremierului rus Dmitri Rogozin în avion.