România are 232 de condamnaţi pentru corupţie în închisori, dintr-un total de peste 21.000 de deţinuţi

În penitenciarele din România sunt închişi 232 de condamnaţi pentru fapte de corupţie, potrivit datelor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, publicate la solicitarea Ziare.com. Acest număr reprezintă puţin peste 1% din totalul deţinuţilor aflaţi în închisoare.

RomaniaTV.net
18 dec. 2018, 10:39
România are 232 de condamnaţi pentru corupţie în închisori, dintr-un total de peste 21.000 de deţinuţi

La 17 decembrie 2018 erau incarcerate 21.152 de persoane in penitenciarele din Romania, scrie site-ul Ziare.com. Din statistica pusă la dipoziţie de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, doar 232 dintre aceştia sunt închişi pentru corupţie:

– 36 pentru luare de mita;
– 20 pentru dare de mita;
– 41 pentru trafic de influenta;
– 6 pentru cumparare de influenta;
– 35 pentru abuz in serviciu;
– 94 in baza Legii 78/2000 pentru prevenirea si sanctionarea faptelor de coruptie.

Acest număr reprezintă puţin peste 1% din totalul deţinuţilor.

Restul, majoritatea covârşitoare, sunt închişi pentru infracţiuni de drept comun:

– 5.064 persoane ispasesc pedepse pentru crime – omor, omor calificat, omor deosebit de grav. Cei mai multi detinuti au pedepse de peste 10 ani de inchisoare.

– 3.825 persoane ispasesc condamnari pentru furt, furt calificat sau furtul in scop de folosinta. Cei mai multi detinuti au pedepse pana in 5 ani de inchisoare, dar sunt si cateva zeci de cazuri de furt care au pedepse mai mari de 5 ani.

– 2.770 persoane ispasesc condamnari pentru talharie, talharie calificata sau talharia urmata de moartea victimei.

– 1.969 persoane ispasesc condamnari pentru infractiuni sexuale (viol, raport sexual cu minori, perversiune sexuala, corupere sexuala, agresiune sexuala sau racolarea minorilor in scopuri sexuale).

– 964 persoane ispasesc condamnari pentru infractiuni legate de traficul de droguri. Din acestea, 127 de persoane au condamnari mai mari de 5 ani de inchisoare.

Liviu Dragnea a cerut duminică guvernului să dea amnistie și grațiere dacă nu găsește alte soluții prin care să repare nedreptățile din justiție.

„Se vorbeşte în România despre amnistie şi graţiere ca şi cum s-ar vorbi că avem vreo bombă atomică şi ne gândim dacă să o folosim sau nu împotriva Uniunii Europene sau împotriva lumii. Eu nu mă tem să pronunţ aceste cuvinte. Dacă cineva găseşte alte instrumente, alte măsuri legislative, orice alt tip de acţiune care să rezolve în totalitate, să repare toate nedreptăţile care s-au întâmplat în România şi care se întâmplă în continuare, toate abuzurile din Justiţie altfel decât prin amnistie şi graţiere va avea tot sprijinul partidului şi al meu personal. Dacă nu, nu mai ezitaţi, nu ştiu când, nu ştiu cum, dar PSD-ul, PSD-ALDE are şi această obligaţie să repare nedreptăţile. Şi, ca să nu-şi mai taie venele cei din presa cu epoleţi şi toţi ăia plătiţi de Soroşică prin bitcoins, aţi văzut că toate lucrurile ies la iveală până la urmă, domne’ inventaţi ceva, găsiţi o prevedere într-o decizie a CCR, o virgulă într-o decizie a Curţii Constituţionale, să spuneţi: aceste două acte normative, trei acte normative, cinci acte normative nu-i sunt aplicabile lui Liviu Dragnea şi închidem subiectul. Ieşiţi toţi din această capcană în care ei personalizează toate aceste intenţii ca şi cum sunt date pentru mine”, a afirmat Dragnea, duminică, la Consiliul Naţional al PSD.

Klaus Iohannis: Voi merge la şedinţele de guvern. O ordonanță de amnistie și grațiere ar fi o eroare foarte gravă