România are cel mai prost sistem de educaţie din Uniunea Europeană

România este corigentă la capitolul Educaţiei, aceasta este concluzia unui top mondial al sistemelor de învăţământ, realizat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

30 mai 2015, 11:50
România are cel mai prost sistem de educaţie din Uniunea Europeană

Educaţia românească suferă din cauza lipsei de reforme radicale şi mai ales de investiţii. Adică exact opusul a ceea ce au făcut ţările asiatice, fruntaşe în clasamentul internaţional şi, deloc întâmplător, cu o dezvoltare economică spectaculoasă, potrivit digi24.ro.

Primele cinci locuri în topul care analizează rezultatele elevilor de 15 ani la teste de matematică şi ştiinţe îl ocupă ţări asiatice, iar pe locul şase apare şi prima ţară europeană – Finlanda. România ocupă ultima poziţie din spaţiul comunitar şi se află în a doua jumătate a clasamentului mondial, pe 44, din 76 de ţări.

Profesorii spun că fără bani nu se poate face educaţie de calitate. Iar statisticile arată clar ce efecte pot avea investițiile în educație. Sunt ţări care alocă chiar şi 20-25% din PIB învăţământului, spre deosebire de nici 4%, în cazul României.

CITEŞTE ŞI: Noua Lege a Educaţiei: Elevii vor susţine şi Evaluare Naţională şi examen de admitere la liceu