România are o amprentă de carbon mai mică decât celelalte ţări

România are o amprentă de carbon mai mică decât celelalte țări însă este posibil ca aceasta să crească în următorii ani, a declarat, miercuri, într-o dezbatere de specialitate, Kevin Anderson, profesor de Energie și Schimbări Climatice la Universitatea din Machester, la School of Mechanical Aerospace and Civil Engineering (MACE) și consultant științific al Guvernului Țării Galilor.

21 oct. 2015, 17:14
România are o amprentă de carbon mai mică decât celelalte ţări

„Ultimele rapoarte științifice de la IPPC (Comitetul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice — n.r.), întocmite de ONU, arată că nu există niciun fel de consolare pentru o lume care are nevoie de combustibili fosili. În ultimii 25 de ani nu s-a schimbat nimic. Tot ceea ce trebuia să știm despre schimbările climatice, știam de acum 25 de ani, și totuși nu am făcut nimic să rezolvăm problema. Din 2007 încoace am „adăugat” 200 de miliarde de tone de emisii de carbon în atmosferă, iar acestea vor crește cu 60% în acest an față de 1990. În prezent, cantitatea de dioxid de carbon din atmosferă este mai mare decât a fost în ultimii 800.000 de ani. În ciuda acestor cifre și a faptului că politicienii noștri și noi ne-am angajat să aducem îmbunătățiri situației, eu cred că putem să menținem această țintă de două grade Celsius încălzire globală până în 2050. România are o amprentă de carbon mai mică decât celelalte țări, dar din câte văd pe străzi s-ar putea ca aceasta să crească, în următorii ani”, a afirmat Anderson.

Potrivit specialistului, una dintre soluțiile pentru prevenirea schimbărilor climatice ar fi reducerea drastică a cererii de energie.

„Trebuie să reducem dramatic cererea de energie și pe viitor să avem surse de energie cu consum redus de carbon. În 2015, problema principală este sincronizarea. Emisiile de dioxid de carbon au continuat să crească cu 2-3%, în fiecare an. Dacă vom continua așa, să construim centrale electrice în locul celor pe combustibili fosili, dacă vom dezvolta rețelele de utilități, dacă vom avea mai multe clădiri, mai multe avioane, ne vom bloca. La ora actuală, 11,5% din consumul total de energie, la nivel global, este energie electrică. Nu este un mesaj, ci un avertisment în ceea ce privește schimbările climatice. Soluțiile pe care le găsim în momentul de față vin dintr-o lume mitică, nu din cea în care trăim”, a menționat Kevin Anderson.

Friedrich-Ebert-Stiftung România (EFS) a organizat, miercuri, o dezbatere având ca temă schimbările climatice. Evenimentul a făcut parte din seria de întâlniri „România sustenabilă”.

Citeşte şi Poluarea atmosferică exterioară, cauza a peste 3 milioane de decese premature înregistrate anual