România cere Enel să plătească 715 milioane de euro pentru neîndeplinirea unor obligaţii

Guvernul de la Bucureşti ar dori să vândă grupului italian Enel un nou pachet de 13,3% din acţiunile companiei Electrica Muntenia Sud (EMS), în conformitate cu acordul încheiat în 2007, însă directorul general de la Enel, Fulvio Conti, a oprit afacerea.

RomaniaTV.net
16 aug. 2013, 10:16
România cere Enel să plătească 715 milioane de euro pentru neîndeplinirea unor obligaţii

Potrivit cotidianului economic Milano Finanza, Guvernul român cere compensaţii din partea Enel pentru presupuse încălcări ale contractului privind achiziţionarea de către compania italiană a unui nou pachet de 13,3% din acţiunile Electrica Muntenia Sud.

Disputa dintre cele două părţi a izbucnit în vară, iar România a cerut Enel să plătească compensaţii în valoare de 715 milioane de euro, şi daune suplimentare nespecificate.

În luna iulie, Gabriel Dumitraşcu, directorul Direcţiei Privatizare şi Administrare din cadrul Departamentului pentru Energie, a declarat că Electrica cere despăgubiri de 1,5-2 miliarde de euro în total investitorilor care au cumpărat filiale ale Electrica şi nu şi-au îndeplinit obligaţiile din contractele de privatizare. Este vorba despre Enel, CEZ (Cehia) şi E.ON (Germania).

Anul trecut guvernul de la Bucureşti a aprobat exercitarea opţiunii de vânzare de către stat prin Electrica SA conform contractului de privatizare din 2007. Intenţia autorităţilor era să vândă un pachet de 13,7% din acţiunile Electrica Muntenia Sud, urmând să încaseze aproximativ 375 milioane euro.

Enel S.p.A a achiziţionat în 2007 un pachet majoritar de 64,4% din capitalul societăţii româneşti Electrica Muntenia Sud (EMS).