România, în topul vitezei de încărcare a site-urilor mobile

România este în topul vitezei de încărcare a site-urilor mobile, potrivit datelor Google, care precizează că smartphone-ul s-a transformat în dispozitivul preferat pentru accesarea internetului şi la nivel global.

08 aug. 2018, 12:41
România, în topul vitezei de încărcare a site-urilor mobile

Smartphone-urile au evoluat mult în ultimii ani, în special în ceea ce priveşte adoptarea de către public. Anul trecut, 6 din 10 români cu vârsta de peste 16 ani deţineau un astfel de dispozitiv, potrivit studiului Consumer Barometer 2017, dublu faţă de 2013. Rata de penetrare a smartphone-urilor se apropie astfel de cea a internetului în România: 69%. Prezent în buzunarul majorităţii românilor, smartphone-ul a fost adoptat rapid pentru activităţile cotidiene pe internet: trei sferturi dintre utilizatorii români de internet (de peste 16 ani) intră online de pe telefon, faţă de doar o treime în 2013.

Pas cu pas, smartphone-ul a înlocuit desktopul, laptopul sau tableta ca principală poartă de acces a internetului. Anul trecut a fost primul în care românii au navigat online mai frecvent de pe telefonul mobil decât de pe computer. Potrivit studiului Consumer Barometer 2017, 70% dintre românii conectaţi la internet spun că folosesc smartphone-ul cel puţin la fel de mult ca desktop-ul pentru a naviga online.

Tinerii sunt cei care au făcut trecerea de la desktop la smartphone cel mai repede şi în număr mare, marea majoritate a lor intrând online de pe telefon, însă şi seniorii au trecut pe ecranul mobil în număr mare. Astfel, peste jumătate dintre persoanele de peste 55 de ani, cu acces la internet, folosesc smartphone-ul pentru navigare online. La tineri (16-34 ani), 9 din 10 persoane sunt utilizatori de internet mobil.

Indiferent de vârstă, internetul a devenit o obişnuinţă cotidiană în România: 85% dintre cei care sunt conectaţi la internet intră online în fiecare zi. Activităţile cele mai frecvente, precum căutări, vizionare video-uri pe YouTube sau accesare social media s-au mutat pe smartphone. Ponderea mobilului în derularea acestor activităţi a crescut de 3-4 ori în ultimii 4 ani. Şi shopping-ul devine mobil, cu un procent de 27% dintre românii conectaţi care spun că fac cumpărături de pe mobil la fel de mult ca de pe desktop.

Citeşte şi Comisia Europeană vrea să fie fabricat încărcătorul UNIVERSAL pentru telefoanele mobile

Viteza de încărcare a paginilor este un aspect critic în cazul accesului online de pe smartphone. Aproape jumătate (46%) dintre participanţii în cadrul unui studiu realizat de Google  au răspuns că cel mai frustrant lucru atunci când intră online de pe mobil este atunci când o pagină se încarcă lent. Mai mult de jumătate dintre vizitele derulate pe internetul mobil (53%) riscă să fie abandonate dacă se încarcă în mai mult de 3 secunde. Ţinând cont de importanţa vitezei în experienţa utilizării internetului pe mobil, Google a analizat, anul trecut, site-urile din 21 de ţări europene şi 10 industrii diferite pentru a vedea cum se comportă paginile mobile.

Conform acestor date, România stă cel mai bine la capitolul viteză medie de încărcare a site-urilor mobile dintre ţările europene analizate: 8,1 secunde, la fel ca Germania, în condiţiile în care ţări precum Polonia, Italia sau Suedia, viteza media de încărcare a unei pagini este de peste 9 secunde. Chiar şi aşa, aceste valori sunt mult peste valoarea de 3 secunde, recomandată de Google ca reper de bune practici pentru viteza de încărcare a unui site mobil. Cele mai rapide site-uri sunt cele din zona de tehnologie şi retail, cu o viteza de încărcare 7,9 şi 8,3 secunde, în timp ce educaţia şi instituţiile publice sunt pe ultimul loc în privinţa vitezei.

Oana Dumitrescu, consultant la Google, spune: „Smartphone-ul a devenit principala poartă de acces pe internet, iar acest lucru schimbă şi modul în care business-urile trebuie să-şi calibreze prezenţa şi activitatea online. O versiune de mobil a website-ului nu mai este doar o cerinţă, ci un aspect critic pentru sănătatea afacerii. Pagina trebuie nu doar să arate bine pe ecranul smartphone-ului, dar să se şi încarce rapid pentru a avea o şansă de a capta atenţia potenţialului client. România este una dintre ţările cele mai avansate din Europa în ceea ce priveşte viteza internetului, atât fix, cât şi mobil, astfel că smartphone-ul este un canal cu nelimitate oportunităţi de creştere pentru business-uri”.