România, în zona ROŞIE a ţărilor din Europa unde este POSIBIL să se producă un cutremur PUTERNIC

România este una dintre ţările europene cu risc crescut de a fi afectată de un cutremur puternic, potrivit unui studiu realizat în 13 țări europene, pe parcursul a 4 ani. Harta arată zonele cu risc seismic ridicat din Europa. Zone roşii indică regiunile unde oamenii au un risc de 10% de a se confrunta cu un cutremur puternic în următorii 50 de ani.

19 aug. 2013, 08:10

România face parte, alături de ţări ca Trucia, Grecia şi Italia, din rândul regiunilor cu risc crescut de activitate seismică importantă, iar în următorii 50 ani este un risc de 10% ca în aceste zone să se producă un cutremur puternic. Regiunea cea mai afectată de acest risc din România este Vrancea. Aceasta este concluzia unui studiu european realizat de 50 de oameni de știință. Cercetătorii au alcătuit primele hărţi armonizate de risc seismic din Europa, potrivit RTL.

VEZI ŞI Harta cu CELE MAI PERICULOASE ZONE SEISMICE din Bucureşti

Scopul hărților este de a fi folosite pentru a perfecţiona reglementările seismice europene pentru operatorii industriali și pentru instalaţiile nucleare.

harta

Programul de cercetare SHARE (Armonizarea Riscului Seismic din Europa) s-a desfăşurat pe o perioadă de 4 ani și a fost, în proporţie de 80%, finanțat de Uniunea Europeană (4,1 milioane euro). Programul a cuprins 13 țări și a inclus seismologi, geofizicieni și ingineri. Programul s-a încheiat în iunie 2013.