România îngheaţă la TEMPERATURI POLARE. Mercurul din termometre a arătat -18 grade la 8 dimineaţa HARTA

Ziua de joi a fost una geroasă în cea mai mare parte a ţării, iar odată cu apropierea serii temperaturile au scăzut din nou sub limita gerului în cea mai mare parte a teritoriului. Vineri dimineaţa, temperaturile au fost, de asemenea, extrem de scăzute în toată ţara. La ora 8.00, mercurul din termometre arăta -18 grade la Braşov, -16 grade la Miercurea Ciuc şi Întorsura Buzăului şi - 12 grade în Bucureşti.

09 ian. 2015, 07:04

Meteorologii spun că vineri va fi ger în sudul, estul şi centrul ţării, apoi temperaturile cresc şi se apropie de normele perioadei, -5 grade vor fi în câteva localităţi din centrul şi sud-estul ţării, în timp ce în regiunile sudice se ating chiar şi 7 grade la amiază. Însă nu va fi o zi frumoasă ca aspect, norii acoperă cerul în mare parte din ţară, predomină ninsorile în Maramureş, Transilvania, nordul Moldovei şi zona de munte, iar în rest vor fi precipitaţii mixte, favorizând depuneri de polei, la început în vestul ţării, iar noaptea şi în est şi sud-est.

Vântul se intensifică în majoritatea regiunilor, iar la munte suflă puternic, viscolind sau spulberând zăpada.

În Bucureşti, vineri, temperaturile mai cresc, -2…-1 grad vor indica termometrele la amiază, iar în noaptea următoare abia dacă mai pierd 1 grad, căci cerul se anunţă acoperit de nori şi trecător aşteptăm precipitaţii mixte şi polei, iar vântul suflă şi el destul de sprinten.

La ora 8 dimineaţa, temperaturile erau încă extrem de scăzute. -18 grade la Braşov, -17 la Focşani, -16 grade la Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc şi Întorsura Buzăului şi – 12 grade în Bucureşti.

Administrația Națională de Meteorologie a emis, luni, o informare meteo de ger și intensificări ale vântului, care a intrat în vigoare din data de 6 ianuarie și va expira vineri, 9 ianuarie, la ora 10,00.

Joi a fost cea mai geroasă dimineaţă de 8 ianuarie din ultimii 50 de ani. Gerul artictic a pus stăpânire pe România. La Întorsura Buzăului s-au înregistrat -34 de grade Celsius, iar în Capitală au fost minus 20 de grade. Temperaturile sunt cu 15 grade mai scăzute decât ar fi normal în această perioadă.

Şapte oameni, printre care un adolescent de 17 ani, au murit în ultimele zile din cauza gerului cumplit. În judeţul Bistriţa, un elev a fost găsit fără suflare, după ce i s-a făcut rău din cauza frigului şi a căzut în zăpadă. A fost abia după câteva ore. Alţi şase oameni au murit îngheţaţi, unul dintre ei, din Buzău , chiar în locuinţa sa neîncălzită. Meteorologii spun că temperaturile negative înregistrate reprezintă recorduri absolute pentru România.

Cea mai GEROASĂ DIMINEAŢA din ultimii 50 de ani. Termometrele au înregistrat -34 de grade HARTA TEMPERATURILOR

PROGNOZA METEO. Sâmbătă, încălzirea continuă şi la amiază vremea devine chiar uşor mai caldă decât ar trebui în această perioadă din an, maximele trec de limita îngheţului şi la amiază vor fi între 0 grade în depresiuni şi 8 grade în sud-estul ţării. În jumătatea de vest a ţării, norii stau adunaţi şi lasă precipitaţii, mai ales ploi, iar în rest mai răzbate şi soarele şi numai izolat plouă puţin şi slab. La munte sunt şi lapoviţe sau ninsori, pe alocuri se depune polei, iar vântul suflă tare pe creste, dar are şi în sud câteva rafale mai puternice.

VREMEA IN BUCURESTI. Sâmbătă, la prânz vor fi 6…7 grade în termometre, cu nori, dar şi puţin soare şi doar în primele ore sunt condiţii pentru precipitaţii slabe, ploaie sau lapoviţă.

PROGNOZA METEO. Duminică, încălzirea vremii continuă, mai ales în sudul şi sud-estul ţării, iar vremea devine caldă pentru această perioadă în întreaga ţară, cu maxime la amiază între 2 şi 13 grade. Dar norii se adună tot mai mulţi şi spre seară şi în noaptea următoare precipitaţiile, în extindere dinspre vest – nord-vest, cuprind toate regiunile. Predomină ploile, iar vântul se intensifică şi el în cea mai mare parte a ţării. Iar în primele zile din săptămâna ce urmează precipitaţiile sunt în continuare prezente la nivel local, iar temperaturile scad puţin luni – marţi, apoi cresc din nou, deci nu se mai anunţă vreo răcire serioasă care să aducă din nou ger în ţara noastră.