România, la concurenţă cu Bulgaria pentru noua uzină Skoda. Am putea produce modelele Karoq şi Seat Ateca

România și Bulgaria sunt cele două opțiuni pe care Skoda le ia în calcul pentru noua uzină pe care vrea să o construiască în Estul Europei pentru a produce Karoq și Seat Ateca după 2022, potrivit automarket.ro.

26 nov. 2018, 13:31
România, la concurenţă cu Bulgaria pentru noua uzină Skoda. Am putea produce modelele Karoq şi Seat Ateca

Grupul Volkswagen a confirmat recent că este în căutarea unui amplasament pentru o uzină Skoda în Estul Europei, la scurt timp după apariția unor informații în presa internațională. Constructorul german nu a anunțat concret unde ar putea fi construită noua uzină, însă presa internațională a relatat inițial că Bulgaria și Turcia se află pe listă scurtă.

Publicația Automotive News anunță însă acum o schimbare de planuri a cehilor. Noile favorite pentru uzină sunt România și Bulgaria, iar facilitatea de producție va avea între 4.000 și 5.000 de angajați.

Potrivit automarket.ro, nu este foarte clar dacă oficialii Grupului Volkswagen au inițiat deja discuții cu autoritățile din România și Bulgaria în acest sens, însă sursa citată afirmă că germanii au și o soluție de compromis în cazul în care niciuna dintre variante nu se va concretiza. Astfel, o altă opțiune este ca Grupul Volkswagen să transforme uzina de motoare de la Polkowice (Polonia) sau de la Gyor (Ungaria) în uzină pentru producția de mașini.

La noua uzină se vor produce după 2022 SUV-urile Skoda Karoq și Seat Ateca. În prezent, ambele modele sunt produse la uzina Kvasiny din Cehia, însă Grupul Volkswagen a decis să mute acolo producția lui Volkswagen Passat.

Decizia Grupului VAG ca noua uzină să fie condusă de Skoda a generat nemulțumiri în rândul sindicatelor Volkswagen din Germania, care vor să preia controlul asupra noii unități de producție.