România, locul 3 pe naţiuni la Olimpiada Internaţională de Fizică a Ţărilor Asiatice, din Vietnam

Pentru a doua oară în istoria competiţiilor internaţionale, un lot olimpic românesc a participat la Olimpiada  Internaţională de Fizică a Ţărilor Asiatice, competiție ce s-a derulat, în perioada 6-12 mai, la Hanoi, în Vietnam.

15 mai 2018, 12:39
România, locul 3 pe naţiuni la Olimpiada Internaţională de Fizică a Ţărilor Asiatice, din Vietnam

Evenimentul, dedicat cu precădere elevilor şi studenţilor din ţările asiatice, a inclus participarea a nu mai puţin de 25 de ţări, lotul României fiind singurul calificat din Europa.

Lotul olimpic al României la fizică, coordonat de profesorii Delia Constanța Davidescu și Adrian Dafinei, s-a clasat pe locul trei în clasamentul pe națiuni, după loturile Chinei și Rusiei. Pe locurile 4 și 5 s-au clasat India și țara gazdă, Vietnam.

Olimpicii noștri au obținut patru medalii de aur, una de argint, una de bronz și două mențiuni.

Olimpiada a reunit cei mai buni 188 de olimpici din 25 de ţări şi regiuni, iar România a participat cu opt elevi, toţi reuşind să câştige medalii şi premii: aur – Radu Andrei (Brăila), Petru Cotruţ (Bucureşti), Ştefan Răzvan Bălăucă (Botoşani), Răzvan Mihai Ursu (Constanţa); argint – Cosmin Andrei (Galaţi); bronz – Sebastian Leontică (Piatra-Neamţ); menţiuni de onoare – Silviu Predoi (Bucureşti) şi Ştefan Dolteanu (Oneşti).

Invitaţia lansată echipei din ţara noastră certifică rezultatele excepţionale obţinute de elevii români la Olimpiadele Naţionale şi Internaţionale de Fizică. Anul trecut, la Olimpiada Internaţională din Singapore, lotul nostru s-a clasat pe locul al 5-lea mondial.

Ceremonia de închidere a Olimpiadei Internaţionale de Fizică a Ţărilor Asiatice a fost oficiată, la Universitatea Tehnică din Hanoi, de către ministrul Educației și Învățământului din Vietnam, prof. Phung Xuan Nha, Ambasada României fiind reprezentată de către Ministrul Consilier Ștefan Neagu, șeful secției consulare.