România, locul 4 în UE în ceea ce priveşte creşterile înregistrate în serviciile de telecomunicaţii

Serviciile de telecomunicaţii au creşteri importante în acest an, la nivel european, iar România se clasează pe locul 4 din acest punct de vedere, a declarat, luni, într-o conferinţă de specialitate, John Gole, director de programe în Telecomunicaţii al IDC UK.

25 nov. 2013, 09:18
România, locul 4 în UE în ceea ce priveşte creşterile înregistrate în serviciile de telecomunicaţii

Serviciile de telecomunicaţii au creşteri estimate pentru 2013. România este pe locul 4, dar restul ţărilor au parte de o contracţie în cheltuieli făcute în industria de telecomunicaţii. Rusia este singura valoare care iese în evidenţă, dar în restul regiunii observăm că există nişte tendinţe comune care reflectă tot ceea ce vedem în întreaga Europă. Industria trece prin nişte perioade dificile, unul dintre motive fiind acela că avem reglementare. În sfera de reglementare există câteva lucruri care au avut loc. De exemplu, în Uniunea Europeană a avut loc o reducere a tarifelor de telefonie mobilă. Aceste reduceri de tarife au format industria şi au creat provocări”, a spus John Gole, potrivit Agerpres.

Conform unei analize al Uniunii Europene, publicată la începutul lunii august 2013, România are unele din cele mai mici preţuri din zonă la apelurile naţionale pe telefoanele mobile, cu un tarif mediu pe minut de 2,2 eurocenţi, fiind depăşită doar de Lituania, cu 1,9 eurocenţi.

La polul opus al clasamentului, Olanda este urmată de Luxemburg (14,6 eurocenţi), Belgia (13,8 eurocenţi), Malta şi Spania (fiecare cu 13 eurocenţi).

Tariful mediu pe minut la nivelul Uniunii Europene este de 9,1 eurocenţi.

În septembrie, Comisia Europeană a prezentat un nou pachet legislativ destinat să consolideze piaţa unică a telecomunicaţiilor, prin intermediul căruia ar urma să fie eliminate taxele de roaming din iulie 2014.

Pachetul legal adoptat de CE propune, printre altele, desfiinţarea tarifelor majorate pentru apelurile internaţionale efectuate în interiorul Europei. Conform propunerii CE, companiile nu ar mai putea percepe pentru un apel efectuat într-o reţea fixă din interiorul UE un tarif mai mare decât pentru un apel naţional interurban. Tariful pentru apelurile efectuate într-o reţea mobilă din interiorul UE nu ar putea depăşi 0,19 euro pe minut, plus TVA.

O altă prevedere este alocarea coordonată a spectrului de frecvenţe radio, care ar urma să asigure că europenii beneficiază de un acces sporit la serviciile mobile 4G şi de mai multe conexiuni Wi-Fi. Operatorii de telefonie mobilă vor fi în măsură astfel să elaboreze planuri de investiţii mai eficiente şi transfrontaliere, graţie unei mai bune coordonări a momentului ales pentru alocarea spectrului de frecvenţe radio, a duratei sale şi a condiţiilor în care aceasta are loc.

Potrivit unui document al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), supus dezbaterii publice la finele lunii august, tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte fixe ar putea scădea de la 0,67 eurocenţi/minut la 0,15 eurocenţi/minut, iar tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte mobile de la 3,07 eurocenţi la 0,86 eurocenţi/minut, de la 1 ianuarie 2014.

Publicaţia Business Review organizează, luni, conferinţa cu tema „Focus pe Telecom”, în care se discută despre trendurile pieţei de profil şi impactul noilor tehnologii asupra mediului de afaceri.