România, lovită de FENOMENE EXTREME în următorii ani. Vezi ce spun specialiştii VIDEO

Următoarele decenii vor aduce schimbări climatice majore, avertizează meteorologii. Episoadele de ger, caniculă, secetă sau vijelii cu care s-a confruntat ţara noastră vor creşte în intensitate în următorii zeci de ani. De asemenea, cutremurele s-au înmulţit în ultima vreme, iar specialiştii spun că ne putem aştepta chiar şi la un seism de 7,8 pe Richter în următoarele decenii.

25 aug. 2014, 17:31
România, lovită de FENOMENE EXTREME în următorii ani. Vezi ce spun specialiştii VIDEO

Încălzirea globală tot mai accentuată aduce fenomene extreme în ţara noastră. Episoadele severe de secetă, ploaie şi viscol vor fi tot mai frecvente şi de intensitate din ce în ce mai mare.

Suntem într-o perioadă de dereglare evidentă a climatului mondial. Pe măsură ce temperatura creşte, şi cantitatea de apă în atmosferă sporeşte. Când se va depăşi 1 grad Celsius, cantitatea de apă din atmosferă creşte cu 7%, principalele efecte sunt formarea mai uşoară a norilor, ploi intense, perioade de frig, secetă„, a declarat Mircea Duţu, director Universitatea Ecologică Bucureşti.

În plus, şi mişcările tectonice sunt tot susţinute în ultima vreme. Cutremurele s-au înmulţit, iar specialiştii spun că un seism puternic poate apărea oricând în zona Vrancea.

Dacă este vorba de un cutremur de adâncime, el ar putea să ajungă la magnitudine de până la 7,4 – 7,5. Sunt estimări aproximative. Dacă vine mai repede, n-am dori acest lucru, dacă vine la o perioadă mai lungă de timp, va fi mai mare. Pentru Vrancea limita maximă e de 7,8 – 7,9 pe Richter, dar cutremure de asemenea mărime sunt foarte rare, avem un singur cutremur de asemenea mărime, care s-a produs în anul 1802„, a precizat Mircea Radulian, director ştiinţific INFP.

Citeşte şi România, lovită de fenomene PERICULOASE în 2014 VIDEO