România NU recunoaşte REFERENDUMUL din Crimeea. Băsescu: Este ILEGAL

Președintele Traian Băsescu afirmă că referendumul din Crimeea este ilegal, punctând că România nu recunoaște rezultatele acestuia, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

RomaniaTV.net
16 mart. 2014, 19:53
România NU recunoaşte REFERENDUMUL din Crimeea. Băsescu: Este ILEGAL

REFERENDUM CRIMEEA. „România consideră ilegal referendumul în curs de desfășurare în Crimeea și nu va recunoaște rezultatele acestuia în condițiile în care Curtea Constituțională a Ucrainei a declarat neconstituțională organizarea referendumului privind separarea Peninsulei Crimeea de Ucraina, iar președintele interimar al Ucrainei, domnul Oleksandr Turcinov, a semnat decretul de anulare a declarației de independență a acesteia”, susține șeful statului, în comunicatul publicat duminică.

El precizează că „un scrutin organizat sub amenințarea ocupației militare nu poate întruni normele unui proces democratic care să poată fi recunoscut și legitimat de comunitatea internațională”, arătând că rezultatul „previzibil și lipsit de fundament legal” al actualului referendum îl reprezintă „anexarea” Crimeei.

Citeşte şi REFERENDUM în Crimeea: Premierul Arseni Iaţeniuk promite să îi aducă pe SEPARATIŞTI în JUSTIŢIE

„Solicităm Federației Ruse să acționeze în relația cu Ucraina în conformitate cu Carta Organizației Națiunilor Unite și cu principiile de drept internațional, inclusiv prin prevederile Memorandumului de la Budapesta”, a spus președintele Băsescu.Șeful statului conchide că România susține independența, integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei și sprijină reglementarea crizei pe cale diplomatică.

REFERENDUM CRIMEEA. Primele rezultate ale referendumului din Crimeea la ieşirea din urne arată că o majoritate covârşitoare, de 93% a votat în favoarea trecerii Crimeii sub autoritate rusă.

Birourile de vot au fost închise duminică la ora 18.00 GMT în Crimeea în cadrul referendumului organizat pentru a determina viitorul acestei republici autonome din Ucraina.

Citeşte şi REFERENDUM CRIMEEA: Putin o linişteşte pe Merkel: Rusia va respecta alegerea făcută de locuitorii Crimeei