România, pe primul loc în topul ţărilor europene cu risc de sărăcie în rândul copiilor

România se află pe primul loc în topul ţărilor europene în ceea ce priveşte riscul de sărăcie în rândul copiilor, alături de Bulgaria, potrivit unui raport realizat de organizaţia Salvaţi Copiii şi făcut public joi.

12 iun. 2014, 11:44
România, pe primul loc în topul ţărilor europene cu risc de sărăcie în rândul copiilor

România împarte acest loc cu Bulgaria, în cele două ţări 52,2 la sută, respectiv 52,3 la sută dintre copii prezentând risc de sărăcie sau excluziune socială. Ţările nordice se află pe ultimele locuri ale acestui clasament, cu 12 până la 19 la sută dintre copii care trăiesc în risc de sărăcie. În Grecia, Ungaria şi Letonia, procentul este de 35 până la 41 la sută.

Raportul este rezultatul unei analize derulate de către organizaţiile membre Salvaţi Copiii din Danemarca, Elveţia, Finlanda, Germania, Islanda, Italia, Lituania, Regatul Ţărilor de Jos, Norvegia, România, Spania şi Suedia. Au fost analizat în acest sens cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, Elveţia, Islanda şi Norvegia. Toate informaţiile au fost preluate de la Eurostat, în ianuarie anul acesta, iar rezultatele au fost înaintate şi membrilor Comisiei Europene şi ai Parlamentului European.

Studiul a fost realizat cu ajutorul unui indicator care are în vedere persoane care trăiesc în gospodării cu venituri sub pragul sărăciei, persoane care trăiesc în gospodării cu intensitate a muncii foarte scăzută şi persoane grav defavorizate în ceea ce priveşte presiunea economică şi bunurile durabile.

Preşedintele executiv Salvaţi Copiii, Gabriela Alexandrescu, a declarat că este prima dată când se realizează un asemenea studiu. La rândul său, Mihaela Manole, sociolog în cadrul organizaţiei, a spus că unul dintre cele mai îngrijorătoare aspecte din raport referitoare la România este faptul că participarea familiei pe piaţa muncii nu este, potrivit cifrelor, o garanţie că riscul de sărăcie pentru copii scade.

Raportul subliniază că sărăcia nu reprezintă doar lipsa banilor, ci este o situaţie în strânsă legătură cu excluziunea socială şi lipsa accesului la servicii.

La nivelul Uniunii Europene, proporţia copiilor în risc de sărăcie a crescut de la 55,3 la sută la 61 la sută, în 2012, în cazul celor care au părinţi cu un nivel de educaţie mai redus, în timp ce creşterea a fost de 0,5 la sută în cazul copiilor cu un nivel ridicat de educaţie. Datele pentru România arată că 87,1 la sută dintre copiii ai căror părinţi au un nivel mai scăzut de educaţie sunt în risc de sărăcie, faţă de 14,6 la sută dintre copiii cu părinţi cu un nivel mai ridicat de educaţie.

Citeşte şi Românii, în topul celor mai săraci europeni. Vezi cine este pe primul loc