România pierde una dintre medaliile câştigate la JO 2016. Gabriel Sîncrăian a fost suspendat pe viaţă din sport

Federaţia Internaţională de Haltere a anunţat, joi, că patru halterofili, între care şi Gabriel Sîncrăian, au încălcat regulile anti-doping la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, astfel că au fost descalificaţi, iar rezultele lor anulate.

13 oct. 2016, 11:11
România pierde una dintre medaliile câştigate la JO 2016. Gabriel Sîncrăian a fost suspendat pe viaţă din sport

Cei patru sportivi la care IWF face referire sunt: Tomasz Zielinski (Polonia, testat pozitiv la norandrosteron), Izzat Artykov (Kîrgîstan, la stimulant pe bază de stricnină), Chagnaadorj Usukhbayar (Mongolia) şi Gabriel Sîncrăian, ambii la testosteron.

”Aceşti sportivi au comis o încălcare a regulilor antidoping la Jocurile Olimpice, astfel că au fost descalificaţi, iar rezultatele lor anulate”, a anunţat, joi, IWF, care a adăugat că nu va face alte comentarii pe această temă până la închiderea oficială a acestor cazuri.

Gabriel Sîncrăian era deja suspendat provizoriu, din 30 septembrie, în urma unei adrese trimise de către IWF la FR Haltere.

Halterofilul Gabriel Sîncrăian a câştigat, în 12 august, medalia de bronz la haltere, la categoria 85 de kilograme, la Jocurile Olimpice de la Rio. Românul a avut atunci un total de 390 de kilograme, la fel ca Denis Ulanov (Kazahstan). Kazahul s-a clasat pe locul 4 deoarece Sîncrăian avea o greutate corporală mai mică decât el, iar acum va obţine medalia de bronz a categoriei.

Imediat după concurs, ”cu medalia la gât”, după cum povestea Sîncrăian pentru News.ro, a făcut testul antidoping, dar în 48 de ore, cum prevede regulamentul, nu a fost anunţat că ar avea probleme. După o săptămână însă, i s-a cerut acordul pentru proba B, existând o notificare în acest sens către COSR şi forul internaţional de haltere, dar care nu poate fi făcută publică. Sportivul român şi-a dat acordul.

Între timp, medaliatul cu bronz la JO de la Rio nu a beneficiat de premierea conform legii de 42.000 de euro, de alte premieri din partea autorităţilor din Bistriţa, cifrate la 100.000 de lei (sportivul este legitimat la CSM Bistriţa – n.r.), şi nici de o decoraţie din partea şefului statutului, la fel ca ceilalţi medaliaţi olimpici tricolori.

În 2013, Gabriel Sâncrăian a fost depistat pozitiv cu stanozolol şi a fost suspendat doi ani, până în 23 septembrie 2015.

Acum, el riscă suspendarea pe viaţă din activitatea sportivă.

După ce Sâncrăian a pierdut bronzul de la JO, România rămâne cu patru medalii cucerite la Rio, una de aur, una de argint şi două de bronz, fără a coborî de pe locul 47 al ierarhiei mondiale medaliilor. România a obţinut aurul prin echipa feminină de spadă, argint la tenis prin Horia Tecău şi Florin Mergea, bronz la canotaj 8+1 şi la lupte (Albert Saritov).