România, şase medalii de aur şi patru de argint la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică

România a câştigat şase medalii de aur şi patru de argint la cea de a VIII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică (OIAA) care s-a închis oficial duminică la Suceava.

11 aug. 2014, 07:27
România, şase medalii de aur şi patru de argint la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică

Ţara noastră a fost reprezentată la această prestigioasă competiţie internaţională de două echipaje, formate din zece concurenţi. Toţi au obţinut medalii de aur sau argint.

Denis Turcu, absolvent al Liceului Internaţional de Informatică (LII) Bucureşti, medaliat cu aur la OIAA 2013 şi argint la Olimpiada Internaţională de Fizică 2014, admis la Harvard University, a obţinut cel mai mare punctaj al OIAA şi medalia de aur.

Tot aur şi-au adjudecat, în ordinea punctajelor, şi Tudor Costel Creţu, elev al LII Bucureşti, argint la OIF 2014; Iustina Crăciun, absolvent LII Bucureşti, aur la OIAA 2013, admis la Princeton University; Paul Andrei Draghiş, elev al Colegiului Naţional ”Vasile Lucaciu” din Baia Mare, argint la OIAA 2013 şi aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie (OIA) 2013; Andrei Cuceu, absolvent al LII Bucureşti, argint la OIAA 2013, admis la University College London, şi Andrei Răduc, elev al LII Bucureşti, argint la Olimpiada Pluridisciplinară Tuymaada 2013, argint la OIA 2013.

Românii care au luat medalii de argint la OIAA sunt Dan Ştefan Eniceicu, elev al LII Bucureşti şi aur la OIF 2014; Tudor Suciu, elev al CN ”Vasile Lucaciu” din Baia Mare, aur la OIA 2013; Cătălina Miriţescu, absolvent al LII Bucureşti, bronz la OIAA 2013, admisă la Caltech University, şi Augustin Ionescu, absolvent al CN ”Nicolae Titulescu” din Pucioasa – Dâmboviţa, admis la Facultatea de Fizică Bucureşti.

La OIAA 2014 au participat peste 300 de concurenţi din 37 de ţări de pe cinci continente, iar 500 de persoane au ajutat la buna desfăşurare a evenimentului.

OIAA s-a desfăşurat în premieră în România.

Pentru buna desfăşurare a acestei olimpiade, Ministerul Educaţiei Naţionale a alocat 200.000 de euro şi au fost cumpărate 35 de telescoape noi, multe dintre acestea urmând să rămână în dotarea Planetariului din Suceava, considerat cel mai mare din ţară.