România se va împrumuta de pe pieţele externe şi în semestrul 2

România va emite obligaţiuni pe pieţele externe şi în a doua parte a anului, pentru a completa programul de împrumuturi din exterior de 2,5 miliarde euro stabilit pentru 2012, a declarat, joi, ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi.

RomaniaTV.net
01 mart. 2012, 11:30
România se va împrumuta de pe pieţele externe şi în semestrul 2

„Conform strategiei anunţate, este posibilă o nouă emisiune de obligaţiuni pe pieţele externe, pentru a ne îndeplini programul anunţat de 2,5 miliarde euro. Această operaţiune va fi programată pentru a doua parte a anului”, a afirmat Drăgoi, întrebat dacă România va mai ieşi pe pieţe în acest an.

În ceea ce priveşte piaţa pe care România va ieşi în semestru al doilea, ministrul Finanţelor a arătat că opţiunile rămân deschise şi se va decide la acel moment dacă emisiunea va fi în euro sau dolari, în funcţie de randamentele disponibile şi condiţiile de piaţă.

România a realizat două emisiuni în dolari de la începutul acestui an, prin care a vândut obligaţiuni în valoare cumulată de 2,25 miliarde de dolari, echivalentul a aproape 1,7 miliarde de euro. Pentru a se încadra în programul anunţat, MFP ar trebui să mai vândă obligaţiuni de circa un miliard de dolari (echivalentul a 750 milioane de euro).

Drăgoi a explicat că, în opinia MFP, emisiunea de bonduri pe piaţa SUA realizată la începutul săptămânii a reprezentat o fereastră de oportunitate, iar investitorii au primit foarte bine oferta României.

Pe de altă parte, ministrul Finanţelor a arătat că măsurile şi politica adoptată au permis Trezoreriei să performeze şi pe piaţa internă, amintind că recent s-a obţinut cel mai mic randament pe certificatele la şase luni şi cea mai lungă maturitate, din 2005, pe titlurile denominate în lei, de 15 ani.