Românii ar putea fi obligaţi să prezinte dovada încheierii poliţei obligatorii pentru locuinţă la achitarea impozitului

Românii ar putea fi puși în situația de a nu avea posibilitatea să-și plătească impozitul pentru locuință fără dovada existenței unei polițe PAD.

RomaniaTV.net
18 oct. 2017, 09:47

„Ne gândim la această variantă ca în momentul în care o persoană își plătește impozitul pentru locuință să prezinte și dovada existenței poliței PAD. Există o variantă. Eu cred în prevenție și mă încăpățânez să cred că în felul acesta vom rezolva cele mai multe probleme. Nu trebuie să amendăm oameni pentru că nu își fac poliță. Trebuie să îi convingem că dânșii sunt proprietari și este în avantajul dânșilor să își încheie această poliță de asigurare obligatorie”, a declarat miercuri Cornel Coca Constantinescu, vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), în cadrul Forumului Internațional de Riscuri Catastrofale, citat de Agerpres.

El a precizat că PAID este nevoie să fie capitalizată, „dar trebuie să vedem ceea ce înseamnă model propriu de business”.

„ASF nu susține creșterea poliței PAD. Noi credem că polița trebuie să rămână la același nivel. Este o situație total atipică. În momentul în care crești prețul pe o poliță pe care tu o vinzi la un nivel de 20%, grad de cuprindere la 20%, este evident că nu vei crește gradul de cuprindere. Dacă nu poți să convingi un proprietar de locuință să-și încheie o asigurare la acest preț, cu siguranță nu o să-l convingi să-și încheie această poliță la un preț ridicat”, a mai arătat oficalul ASF.

El a subliniat că obiectivul legii privind asigurarea obligatorie a locuinței nu a fost atins, ceea ce constituie un motiv de îngrijorare.

„O asigurare care este obligatorie trebuie să fie și necesară. Dacă ne referim la asigurarea de locuințe PAD, în continuare este percepută greșit. Nu cred că acest grad de încredere în asigurare foarte scăzut, dar relativ constant în ultimii ani, nu are niciun fel de legătură cu companiile de asigurare, respectiv cu acționarii PAID, respectiv Consiliul de administrație al PAID care, cel puțin așa percep eu, nu cred că a depus toate eforturile necesare pentru creșterea gradului de cuprindere în asigurare”, a spus Constantinescu.