Românii, campioni la furat de pe carduri! Vezi ce trebuie să faci când mergi la bancomat

Hoţii români sunt din ce în ce mai inventivi, chiar dacă autorităţile din toate țările îşi iau măsuri sporite de precauţie. Un ultim caz a fost rezolvat chiar joi, doi tineri au fost prinşi în timp ce îşi cumpărau diverse produse de pe internet cu ajutorul unor serii de carduri clonate.

05 iun. 2014, 14:56
Românii, campioni la furat de pe carduri! Vezi ce trebuie să faci când mergi la bancomat

Raportul aparţine unei agenţii străine şi a fost efectuat pe baza datelor din 95 de ţări. Concluzia: România se află pe locul doi la rata furtului de pe carduri, după Bulgaria şi la egalitate cu Armenia.

Modul de operare al infractorilor este simplu: ei montează pe bancomate dispozitive care copiază datele cardurilor, apoi aceste date sunt folosite pentru a clona cardurile. Chiar dacă bancomatele sunt doate cu sisteme de supraveghere, românii reuşesc să monteze dispozitivele fără să fie surprinşi de aceste sisteme.

„Pentru un simplu cetăţean este foarte greu să vadă dacă este un dispozitiv ataşat la fanta de introducere a cardului pentru că infractorii care fac astfel de componente le fac identice cu cele folosite la bancomate”, spune agent BCCO.

Autorităţile au şi sfaturi pentru românii care folosesc foarte des cardurile bancare.

„Sfătuim cetăţenii ca atunci când tastează PIN-ul să ţină un obiect, cum ar fi portofelul, cât mai aproape de tastatură, astfel încât dacă pe bancomat este pusă o camera, să nu poată fi identificat codul PIN”, explică agentul BCCO.

Polițiștii au prins chiar zilele acestea doi tineri din București. Unul dintre infractori era angajat al unei benzinării de lângă Capitală. Când clienții plăteau cu cardul, acesta copia datele electronice pe care mai apoi le folosea ca să cumpere produse de pe internet.