Românii nu îşi mai pot cumpăra vechime în muncă. Noua lege a pensiilor va rezolva acest lucru

Românii au putut să-şi cumpere vechime în muncă până la sfârşitul anului trecut, însă prin noua lege a pensiilor românii vor putea în viitor să mai facă acest lucru.

10 ian. 2019, 14:55
Românii nu îşi mai pot cumpăra vechime în muncă. Noua lege a pensiilor va rezolva acest lucru

Românii care n-au ajuns încă la vârsta de pensionare au putut să-și plătească retroactiv contribuția la pensii pentru cinci ani, dacă au perioade în care n-au fost asigurați în niciun sistem autohton. Persoanele interesate au putut să încheie contracte cu casele teritoriale de pensii până la finele anului 2018, fiind o posibilitate temporară. Proiectul viitoarei legi a pensiilor o va introduce în 2021 ca opțiune permanent accesibilă.

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei (la femei, atingerea vârstei se face prin creșteri eșalonate până în ianuarie 2030).

Deputaţii din Comisia de Muncă au adoptat un amendament prin care românii îşi pot cumpăra cel mult cinci ani de vechime pentru a putea ieşi la pensie, dacă nu au stagiul de cotizare complet.

„Orice persoană care a realizat stagiul minim de cotizare de până la 15 ani, dar nu mai puţin de 10 ani se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare socială. În sistemul public de pensii se poate încheia contract de asigurare socială şi pentru perioade de timp de maximum 5 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii”, prevede articolul adoptat.