Românii nu vor mai fi PĂCĂLIŢI la BANCOMAT. Iniţiativa ANPC care va bucura clienţii băncilor din România

Băncile ar putea fi obligate să afişeze comisioanele percepute la fiecare retragere de bani.  Autoritatea Naţională pentru Protecţia Cosumatorilor a elaborat în acest sens un proiect de ordin, pe care l-a lansat în dezbatere publică.

27 aug. 2014, 14:10
Românii nu vor mai fi PĂCĂLIŢI la BANCOMAT. Iniţiativa ANPC care va bucura clienţii băncilor din România

Toate băncile ar putea fi obligate să modifice bancomatele astfel încât să comunice foarte clar câţi bani le iau românilor pentru fiecare tranzacţie, potrivit România TV.

Citeşte şi Guvernul rus sprijină cu 6,6 miliarde de dolari două bănci de stat afectate de sancţiuni

Astfel, in momentul in care veti introduce cardul in bancomat si veti selecta suma pe care doriti sa o retrageti, banca va va afisa comisioanul pe care institutia de credit vi-l percepe pentru retragerea sumei respective.

Prestatorii de servicii care efectuează operaţiuni de plata prin intermediul cardurilor de debit şi a cardurilor de credit la terminalele ATM, au obligaţia de a informa consumatorii asupra tuturor comisioanelor, taxelor şi oricăror altor tipuri de costuri pe care trebuie s ă le suporte consumatorul în legătură cu contractul de prestări servicii„, se arată în proiectul ANPC.

Astfel, potivit propunerii, pe ecranul video al monitoarelor specifice termin alelor ATM, vor fi înscrise, în ordinea operaţiunilor efectuate de către consumator, toate informaţiile legate de costurile tranzacţiei, dându-i acestuia posibilitatea, de a renunţa asupra efectuării acesteia sau a oricăror operaţiuni ce presupun eliberare de numerar, transfer din cont, plată facturi sau oricare alte servicii solicitate în m od expres de către consumator şi efectuate prin intermediul ATM.

CITESTE AICI PROIECTUL

Iniţiativa este văzută cu ochi buni de clienţi, care se simt mulţumiţi că li se va face dreptate. Pe de altă parte, reprezentanţii instituţiilor de credit spun că nu au fost consultaţi cu privire la această iniţiativă şi că implementarea ei este complicată.

Citeşte şi Atenţie de unde vă cumpăraţi vacanţa. ZECI de persoane au fost PĂCĂLITE de agenţiile de TURISM

Un astfel de proces e unul mai complex decât se poate intui. Ne gândim că este vorba de 10.700 de ATM-uri la nivel naţional. Ne gândim că softul va trebui să suporte un volum mai mare de informaţii„, a declarat Florin Dănescu, preşedinte executiv ARB.

Ordinul ANPC este în prezent în dezbatere publică.