Românii se mobilizează împotriva documentarului Channel 4, „Vin românii”

Românii se mobilizează pe Facebook împotriva prejudecăţilor britanice. Mai mulţi utilizatori au publicat în ultimele zile imagini şi ştiri care atrag atenţia asupra faptului că societatea britanică este departe de a fi perfectă. Demersul vine în replică la documentarul difuzat de postul de televiziune Channel 4, care umileşte românii.

24 feb. 2015, 06:55
Românii se mobilizează împotriva documentarului Channel 4, „Vin românii”

Mai mulţi români au publicat pe Facebook clipuri şi poze compromiţătoare cu britanici, după documentarul „Vin românii”.

Românii din Londra au depus şi o petiţie semnată de 1.400 de persoane, împotriva primului episod al documentarului „Vin românii”.

„Astfel arată societatea engleză care acuză românii pentru problemele ei”, scrie unul dintre români pe Facebook.

„Iar asta fac turiştii britanici atunci când se duc în vacanţă în Grecia”, atrage atenţia o altă româncă.

Între timp, cei care au luat parte la protestul de duminică de la Londra, au depus la sediul Channel 4 o petiţie semnată de 1.400 de persoane, prin care îşi manifestă dezaprobarea faţă de primul episod al documentarului „Vin românii”.

În film, românii sunt prezentaţi ca fiind ţigani, infractori sau oameni fără adăpost, care vin în Marea Britanie la cerşit, dorm sub poduri sau la metrou şi trăiesc din ajutoare sociale. Manifestanţii, care s-au mobilizat pe reţelele de socializare, au înfruntat frigul şi ploaia pentru a atrage atenţia asupra abordării xenofobe a documentarului.

Într-un mesaj publicat pe Twitter, premierul Victor Ponta şi-a exprimat solidaritatea cu românii de la Londra.

Potrivit Channel 4, documentarul nu face decât să arate cum trăiesc românii din Anglia. „Trăiesc din ajutoare sociale, trăiesc din banii Marii Britanii”, spune documetarul.

Ambasadorul român la Londra a trimis o scrisoare producătorului emisiunii în care atrage atenţia că documentarul prezintă „doar aspectele negative care sunt izolate şi nu sunt reprezentative pentru comunitatea românească”, fapt „incorect şi extrem de discriminatoriu”.