Românii se numără printre europenii cei mai receptivi la politicile populiste

Românii sunt printre cei mai receptivi europeni la politicile populiste, cu 82% dintre respondenţii din România la un sondaj al institutului de cercetare YouGov prezentând simpatii populiste, notează site-ul The Local, citând cotidianul german Die Welt, citat de Mediafax.

RomaniaTV.net
21 nov. 2016, 20:25
Românii se numără printre europenii cei mai receptivi la politicile populiste

Potrivit datelor sondajului, în Germania se înregistrează cel mai scăzut nivel de susţinere pentru politicile populiste, cu doar aproximativ 18% dintre germani fiind receptivi la formele de manifestare populistă.

Pe de altă parte, dintre statele incluse în sondaj, cele mai înalte cote de susţinere pentru populism s-au înregistrat în România şi Polonia, cu 82%, respectiv 78%.

Nivelul în Germania este semnificativ mai mic decât în Marea Britanie şi Italia, unde aproape jumătate dintre respondenţi au dovedit simpatii populiste, în timp ce în Franţa se înregistrează o cotă de 63%.

Sondajul a mai relevat faptul că germanii în vârstă sunt mai predispuşi la a susţine politicile populiste comparativ cu votanţii mai tineri.

Conform datelor sondajului, bărbaţii din Germania sunt de aproape două ori mai receptivi la populism decât femeile, informează Mediafax.

Sondajul defineşte simpatia pentru populism prin înclinaţia spre o serie de convingeri controversate, inclusiv opoziţia faţă de UE, sentimente antiimigraţie, respingerea interpretării actuale a drepturilor omului şi o preferinţă pentru o politică externă puternic bazată pe îndeplinirea intereselor naţionale.

În cele mai multe state europene, sentimentele populiste sunt şi de dreapta şi de stânga, însă în Germania se înregistrează o înclinaţie aproape exclusivă pentru populismul de drepata.

„În timp ce în alte ţări europene, în mod special în Franţa, observăm o înclinaţie spre un populism autoritar, Germania este ţara cea mai capabilă să reziste,” a declarat Joe Twyman, director de cercetare la YouGov.