Romii, discriminaţi de Ziua lor. Mesaje rasiste pe un cort din Piaţa Universităţii. Klaus Iohannis, „oripilat”

Poliţiştii de la Secţia 10 din Capitală au deschis, sâmbătă, un dosar de incitare la ură sau discriminare după ce, noaptea trecută, pe cortul amplasat în Piaţa Universităţii, unde se sărbătoreşte Ziua Romilor, au fost scrise mesaje rasiste.

09 apr. 2016, 13:14
Romii, discriminaţi de Ziua lor. Mesaje rasiste pe un cort din Piaţa Universităţii. Klaus Iohannis, „oripilat”

„Având în vedere cele petrecute pe parcursul nopţii la cortul amplasat în zona Pieţii Universităţii, unde se sărbătoreşte Ziua Romilor, DGPMB prin Secţia 10 Poliţie s-a autosesizat şi efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de incitarea la ură sau discriminare”, au anunţat reprezentanţii Poliţiei Capitalei, precizând şi că au fost contactaţi de reprezentanţii organizatorilor, pentru a depune plângere. Potrivit acestora, „urmează a se stabili şi activităţile pe care le-a depus firma de pază angajată de organizatori”, informează Mediafax.

Citeşte şi Iohannis, mesaj adresat romilor de ziua lor: Statul român trebuie să găsească soluţii pentru depăşirea marginalizării

Pe cortul amplasat în Piata Universităţii din Capitala, cu ocazia Zilei Romilor, au fost scrise, vineri noaptea, mai multe mesaje denigratoare, au semnalat şi reprezentanţii Poliţiei. Mai mulţi demnitari, miniştri şi secretari de stat, printre care şi Ministrul Justiţiei, şi-au arătat indignarea faţă de mesajele rasiste înscrise pe cortul unde se susţineau evenimente de Ziua Internaţională a Romilor, sărbătorită pe 8 Aprilie. Potrivit unor surse guvernamentale, Poliţia ar avea date că acestea au fost scrise de un grup de aproximativ zece persoane.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă, printr-un consilier, că este ”oripilat” de ceea ce s-a întâmplat în Piaţa Universităţii, unde un grup de 10-15 tineri au scris mesaje rasiste la adresa romilor pe un cort în care aveau loc manifestări ocazionate de ziua acestei etnii.

”Am vorbit azi dimineaţă şi cu domnul preşedinte, care s-a arătat oripilat de ceea ce s-a întâmplat aici”, a declarat consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan, în timpul conferinţei de presă care a fost convocată de reprezentanţii Guvernului lângă cortul vandalizat.

La rândul său, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a subliniat că regretă faptul că trebuie să vorbească din faţa unui cort pe care scrie ”moarte ţiganilor”.

”Toate strategiile nu fac doi bani dacă fiecare dintre noi nu face un efort. Eu cred, ca persoană, nu ca ministru, că exact cum învăţăm morala atunci când suntem copii, aşa trebuie să învăţăm că suntem toţi egali şi că rasismul e un lucru rău. Trebuie să le spunem asta copiilor din şcoli, din grădiniţă, nu din clasa a 5-a”, a spus ea, în condiţiile în care anterior, ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, afirmase că în noul plan-cadrul pentru clasa V-VIII la educaţia civică a fost pus pe accent pe toleranţă.

”Asta este forma cea mai violentă a rasismului. Regret şi faptul că într-o ţară în care asemenea forme de violenţă rasială sunt încă rare acestea nu sunt combătute cu fermitate. Faptul de a avea în centrul capitalei unui stat membru UE în 2016, un asemenea mesaj trebuie să oblige statul la acţiune, trebuie să oblige statul la pedepsirea exemplară a celor tineri care, fie şi din teribilism, ne aduc nouă, tuturor, un prejudiciu foarte grav. În numele colegilor mei de la ministerul Justiţiei vreau să le spun că îmi cer scuze. Vă cer scuze pentru că nişte concetăţeni au putut să scrie aşa ceva pe un cort şi să strice o petrecere care ar fi trebuit să fie altfel”, a conchis Prună.

La conferinţa de presă convocată sâmbătă au mai fost prezenţi ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, Violeta Alexandru, primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, preşedintele CNCD, Csaba Asztalos.

Citeşte şi Ilie Năstase, reacţie la jignirile rasiste aduse Irinei Begu: Şi eu am avut parte de aşa ceva, la Roland Garros

Aura Răducu i-a invitat pe cei prezenţi, simbolic, să şteargă mesajele de pe cort.

”Poate este uşor să ştergem aceste mesaje de pe cort, dar este greu să ştergem efectele acestor mesajele din sufletele membrilor comunităţii roma”, a apreciat Asztalos, adăugând că, din cazuistica de la CNCD rezultă că în România există o spirală în care intoleranţa este în creştere nu numai faţă de romi, ci şi faţă de musulmani, dar şi faţă de persoanele cu dizabilităţi.

Sâmbătă dimineaţa, în jurul orei 3, un grup de 10-15 tineri au scris mesaje rasiste pe un cort amplasat în Piaţa Universităţii, unde au loc manifestări culturale ale comunităţii rome.