Plumb: Nu există niciun TEMEI pentru ca majorarea pensiilor să nu se facă. Ce spune despre LEGEA SALARIZĂRII

Ministrul Rovana Plumb a declarat miercuri, la România TV, că majorarea pensiilor cu 5% este prevăzută în legea bugetului pentru 2016. Aceasta a afirmat că nu există "niciun fundament, temei, justificare pentru ca această majorare să nu se facă" o dată cu configurarea noii guvernări. În plus, Rovana Plumb a adăugat, referitor la legea salarizării că "nu mai poate merge cu ea în Parlament pentru că face parte dintr-un Guvern interimar", însă aceasta va fi lăsată pe masa noului Cabinet.

11 nov. 2015, 18:29
Plumb: Nu există niciun TEMEI pentru ca majorarea pensiilor să nu se facă. Ce spune despre LEGEA SALARIZĂRII

„Cred că toate măsurile pe care le-am luat până acum dovedesc că atenţia noastră a fost îndreptată înspre oameni. Toate măsurile Guvernului în domeniul social nu au făcut altceva decât să distribuie beneficiile creşterii economice către societate. Bazându-mă pe indicele puterii de cumpărare azi suntem la 9,4 indice de creştere a salariului mediu pe economie.

Această majorare a pensiilor cu 5% din ianuarie 2016 este prevăzută în bugetul pentru 2016. (…) Lăsăm pe masa Guvernului, din punct de vedere tehnic, un document care prevedere creşterea pentru cei 5,5 milioane de pensionari”, a precizat Ministrul Rovana Plumb pentru România TV.

Întrebată dacă noul Guvern ar putea să renunţe la creşterea pensiilor din 2016, ministrul a adăugat că nu există nicio justificare pentru ca aceasta să nu se realizeze.

„Nu ar exista niciun argument care să poată să conducă la neluarea acestei măsuri de creştere a pensiilor. Nu există niciun fundament, temei, justificare pentru ca să nu se facă această majorare”, a afirmat Rovana Plumb 

Totodată, ministrul a menţionat că impozitarea pensiilor se va face de la 1.050 de lei, cum a promis deja Guvernul Ponta.

În plus, ministrul Muncii a vorbit şi despre legea salarizării.

„De fiecare dată când Guvernul a luat o măsură a şi fundamentat-o de fiecare dată când a promis că face ceva, a făcut. Aşa s-a întâmplat şi azi cu acest amendament care prevede majorarea salariilor cu 10% pentru cei din administraţia publică locală şi centrală, cu 25% a salariilor din sectorul sanitar, 25% a celor din sectorul de asistenţă socială şi din sectorul de educaţie tot cu 25%. Aşadar, dat fiind faptul că nu am mai putut să prezentăm Legea salarizarii, care este gata şi care va fi lăsată pe masa Guvernului. Nu mai putem să mergem cu ea în Parlament pentru că suntem Guvern interimar şi nu mai avem această posibilitae de a iniţia şi trimite proiecte de legi şi emite ordonanţe„, a precizat ministrul.

Potrivit Rovanei Plumb, „acum o săptămână nu era gata pentru că am vrut să fie totul în deplină ordine în ceea ce priveşte rezultatul consultărilor pe care le-am avut”.

Ministrul completează că „nu ştie dacă legea salarizării va fi pusă ca şi condiţie noului guvern”, spunând că „este un obiectiv al PSD, iar proiectul va fi lăsat pe masa viitorului Guvern.

Rovana Plumb a precizat că impactul bugetar pe care îl vor avea majorările salariale asupra bugetului de stat va fi situat între 0.2-0.3%.

Noi am estimat un efort bugetar, ştiind foarte bine că e un spaţiu fiscal. Impactul bugetar e între 0,2 – 0.3%, sigur că pe calculele pe care le-am făcut acesta era undeva peste 0.2%. Important e că ştiind că există un spaţiu fiscal care să poate se acopere această majorare a salariilor”, a punctat Rovana Plumb.