Rudel Obreja a demisionat de la şefia Federaţiei de Box

Anunţul lui Rudel Obreja a fost primit cu aplauze de participanţii la Adunarea Generală Extraordinară a FR Box. 

RomaniaTV.net
23 nov. 2012, 10:12
Rudel Obreja a demisionat de la şefia Federaţiei de Box
Preşedintele Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, şi-a anunţat demisia din această funcţie, vineri, în cadrul Adunării Generale Extraordinare ce are loc la sediul ANST şi în care va fi ales noul conducător al forului, scrie Mediafax.
 
„A fost o decizie luată cu 50 de zile în urmă. În acest moment îmi anunţ public demisia din postul de preşedinte. Nu este o declaraţie care să aibă menirea de a schimba mâine ceva. Dragostea cu sila se cheamă altfel”, a spus Obreja. Anunţul lui Rudel Obreja a fost primit cu aplauze de participanţii la Adunarea Generală Extraordinară a FR Box.
 
 
Adunarea Generală Extraordinară a FR Box a votat anularea deciziei din 19 noiembrie, când s-au aprobat doar candidaturile lui Relu Auraş şi Fănel Trandafir pentru postul de preşedinte, revenind la cea din 12 noiembrie, când toate cele şapte candidaturi au fost acceptate.

Candidaturile lui Francisc Vaştag, Leonard Doroftei, Bogdan Stoicescu, Marian Simion şi Titi Tudor au fost respinse atunci, deoarece niciunul dintre cei cinci nu a făcut parte din Biroul Federal în perioada 2007-2010, aşa cum, susţinea preşedintele Rudel Obreja, prevede statutul FR Box.

Vineri, în urma deciziei Adunării Generale, toţi candidaţii, cu excepţia lui Trandafir, şi-au retras dosarele, pentru a-l susţine pe Leonard Doroftei. 

Rudel Obreja a spus că îl va susţine pe fostul pugilist Leonard Doroftei, în cazul în care acesta va fi ales succesor al său la FRB.

Înainte să urcăm la Adunarea Generală, Doroftei m-a rugat să fiu lângă el dacă va fi ales preşedinte. Şi voi fi. Relaţia dintre mine şi el nu este cea prezentată de presă. Îi mai cer încă o dată scuze pentru ce a apărut în presă. L-aş sfătui să găsească un manager pentru că locul lui nu este acolo”, a declarat Obreja.

Întrebat pe cine vede preşedinte, Obreja a răsuns: „Niciunul nu are competenţa pentru a conduce FRB. Singurul cu atitudine morală şi aptitudine e Vaştag. Asta este opinia mea”.

Fostul preşedinte al FRB consideră că federaţia internaţională (AIBA) nu va mai avea pe viitor exclusivitate în boxul amator: „AIBA va pierde până la urmă, pentru că ei s-au implicat în boxul profesionist şi astfel nu vor mai avea exclusivitate în boxul amator pentru calificarea la Jocurile Olimpice. Celelalte federaţii profesioniste vor intra şi ele în boxul amator, iar WBC va organiza Cupa Mondială la box amator”.

Rudel Obreja a făcut referiri şi la dosarul instrumentat de DNA, în legătură cu posibile acte de corupţie şi alte fapte penale comise în contextul organizării galei „Campion pentru România”, eveniment sportiv la care pugilistul Lucian Bute a boxat la Bucureşti. „Federaţia nu are drepturi de organizare a galelor de box profesionist, deci nu avea cum să-mi dea mie exclusivitate. Pentru că eu deja le aveam de la IBF şi Interbox. Acest dosar a plecat cu dedicaţie, pentru că DNA nu anchetează cazuri sub un milion de euro”, a mai spus Obreja.

La sfârşitul lunii octombrie au fost audiaţi la Direcţia Naţională Anticorupţie fostul antrenor al lotului naţional de box Titi Tudor, vicepreşedintele FRB, Fănel Trandafir, antrenorul lotului naţional de box feminin, Adrian Lăcătuş, şi alţi oameni din lumea boxului românesc, în legătură cu organizarea Galei de box profesionist „Campion pentru România” de către firma preşedintelui FRB, Rudel Obreja, în cadrul căreia a avut loc şi meciul dintre Lucian Bute şi francezul Jean-Paul Mendy, care s-a desfăşurat pe 9 iulie 2011, la Romexpo.

Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) a sesizat DNA, în aprilie, în legătură cu posibile acte de corupţie şi alte fapte penale comise în principal de Rudel Obreja în contextul organizării galei „Campion pentru România”, eveniment sportiv la care pugilistul Lucian Bute a boxat la Bucureşti.

În nota de control întocmită de inspectorii DLAF şi înaintată DNA, notă obţinută de MEDIAFAX, este descris modul în care Rudel Obreja, preşedinte al Federaţiei Române de Box, a dat dreptul de exclusivitate în organizarea galei de box „Campion pentru România” unei firme care îi aparţinea tot lui.

În baza acestui contract de exclusivitate de la federaţia condusă de Obreja, firma lui Obreja, Europlus Computers SRL, a obţinut, prin negociere directă de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus la acel moment de Elena Udrea, un contract de 10.175.168 de lei, având ca obiect „Promovarea brandului turistic al României”. Valoarea a fost stabilită în baza unui studiu întocmit de The AdComp – Divizia de Publicitate SRL, la comanda Europlus Computers, valoare pe care MDRT „şi-a însuşit-o”.

Inspectorii DLAF au ajuns la concluzia că firma lui Rudel Obreja nu avea în niciun caz capacitatea tehnică şi profesională de organiza o asemena gală sau de a presta servicii de promovare a României ca destinaţie turistică şi a brandului naţional. Cu numai două luni înainte de organizarea galei, firma lui Obreja, Europlus Computers, care avea patru angajaţi – doi part-time cu patru ore pe zi şi doi part-time cu două ore pe zi – şi-a adăugat ca activităţi secundare „serviciile de reprezentare media” şi „Activităţile agenţiilor de publicitate”. Firma însă nu a angajat vreun specialist în aceste domenii, din datele ITM reieşind că până la momentul la care a primit contractul de la minister a avut aceiaşi patru angajaţi: un contabil, un subinginer electronist, un inginer electromecanic şi un consilier juridic.

În aceste condiţi, DLAF a ajuns la concluzia că MDRT a încheiat contractul cu firma lui Obreja în baza exclusivităţii pe care aceasta o primise de la Federaţia de Box condusă tot de el.