România a învins Samoa, scor 17-13, într-un meci test de rugby

Reprezentativa de rugby a României a învins, sâmbătă, cu scorul de 17-13, selecţionata din Samoa, într-un meci test disputat pe stadionul Arcul de Triumf din Capitală.

18 nov. 2017, 09:19

UPDATE. România a învins Samoa, scor 17-13. La confruntarea cu Samoa, Mihai Macovei a fost pentru a 40-a oară căpitanul Stejarilor, iar Florin Vlaicu s-a aflat la selecţia cu numărul 105.

Echipa României mai are programat un meci test în această lună, la 25 noiembrie, tot pe stadionul Arcul de Triumf, cu Tonga.

 

Întâlnirea de pe Stadionul Arcul de Triumf este prima din era profesionistă, inaugurată în 1995, și totodată are loc în condițiile în care din vara aceasta Stejarii sunt pentru prima oară pe o poziție superioară în clasamentul World Rugby – 15 – celui ocupat de Manu Samoa – 16 – din 2003 de când forul internațional al jocului cu balonul oval întocmește acest clasament, scrie rfi.ro.

Citeşte şi „Stejarii” sunt în doliu. Octavian Cîmpian, medicul naţionalei de rugby, a murit la doar 41 de ani

Antrenorul Lynn Howells a anuțat următorul lot pentru meciul cu Samoa:

1. Mihăiță Lazăr

2. Andrei Rădoi

3. Andrei Ursache

4. Johann Van Heerden

5. Marius Antonescu

6. Andrei Gorcioaia

7. Mihai Macovei (căpitan)

8. Stelian Burcea

9. Florin Surugiu

10. Florin Vlaicu

11. Ionuț Dumitru

12. Sione Fakaosilea

13. Paula Kinikinilau

14. Fonovai Tangimana

15. Marius Simionescu

16. Ionel Badiu

17. Ovidiu Cojocaru

18. Alexandru Gordaș

19. Ionuț Mureșan

20. Vlad Nistor

21. Tudorel Bratu

22. Jack Umaga

23. Robert Neagu

Antrenorul Samoa, Fuimaono Titimaea Tafua, va alinia următorul lot cu patru schimbări față de meciul de sâmbăta trecută, pierdut cu 44 – 38 în fața Scoției la Edinburgh:

1. Jordan Lay

2. Motu Matu’u

3. Donald Brighouse

4. Faatiga Lemalu

5. Chris Vui (căpitan)

6. Piula Faasalele

7. Jack Lam

8. Ofisa Treviranus

9. Dwayne Polataivao

10. Tim Nanai Williams

11. David Lemi

12. Reynold Lee-Lo

13. Kieron Fonotia

14. Paul Perez (vice-căpitan)

15. Ah See Tuala

16. Manu Leiataua

17. James Lay

18. Hisa Sasagi

19. Brandon Nansen

20. Maurie Faasavalu

21. Melani Matavao

22. Jj Taulagi

23. Alapati Leiua

Cu excepția mijlocașului la grămadă de rezervă Melani Matavao, care evoluează în campionatul samoan, toți ceilalți jucători sunt la cluburi din Europa, Noua Zeelandă şi Japonia.

Amintiri din 1989

Disputat la 14 octombrie 1989, meciul dintre România și ceea ce atunci era Samoa de Vest s-a încheiat cu scorul de 32 – 24 pentru Stejari, scorul la eseuri fiind 6 – 3 (eseul fiind cotat cu patru puncte pe atunci, în loc de cinci astăzi).

Unul dintre marcatorii celor șase eseuri românești, centrul Adrian Lungu își amintește de meciul de atunci:

„Stadionul Ghencea 2 era plin de spectatori – 7000. Cum vedem, după o victorie contra Zimbabwe (52-17) moralul echipei era foarte bun. O echipa sudată, omogenă și ca urmare s-au marcat trei eseuri pe înaintare și trei pe liniile dinapo (eu am marcat unl chiar înainte de pauză). Samoa avea jucatori cu o morfologie superioară europenilor si cu o viteza nativa. Noi am reușit sa facem diferența prin tehnica si tactica de joc”, a declarat la RFI Adrian Lungu.

Stejarii au disputat opt meciuri test în acest an, din care au câștigat șase și au pierdut două, în timp ce Manu Samoa au pierdut toate cele cinci meciuri jucate de la începutul anului.

România este favorită la calificare la Cupa Mondială din 2019 din zona europeană în fața Spaniei, Rusiei, Germaniei și Belgiei.

Samoa va juca în meciul de baraj cu perdanta din zona America, din dubla manșă Canada – Uruguay, câștigătoarea calificându-se la Cupa Mondială.

Cum ar trebui să joace Stejarii în meciul de sâmbătă?

„Opinia mea este că jocul tradițional al românilor, bazat pe o grămadă foarte puternică, purtarea direct a balonului ar putea pune mai multe problem samoanilor decât un joc deschis cu liniile dinapoi”, este părerea lui Danie de Villiers, fost antrenor la Timișoara Saracens și CSM București.

„O grămadă dominantă, avantaj teritorial, cu obișnuita soliditate în margine și cu unul dintre cele mai bune maul-uri rulante din lume îi va uriașe dureri de cap lui Tafau și echipei lui.”, mai spune antrenorul sud-african.

„Românii au problemă cu apărarea în lărgime, aceasta s-a dovedit în trecut veriga slabă la Stejari și un jucător ca Nanai Williams poate exploata acest lucru și el va fi jucătorul care ve trebui anihilat.”

„Samoa a arătat în meciul cu Scoția un joc pick-and-go rapid, agesiv și precis, iar românii vor trebui să fie conțtinți de acest lucru și să-l contracareze”, adaugă Danie de Villiers.

„Din 1989 încoace mulți jucători samoani joaca în campionate puternice din Europa. Am multe exemple care joacă în Franța cum ar fi: Tekori, Faasalele etc.care au evoluat si la Castres.Aceasta le-a permis sa-si dezvolte abilitatea lor de a mânui balonul si de a gestiona agresivitatea.” spune Adrian Lungu fost jucător la Castres care acum face parte din conducerea clubului din prima ligă a campionatului Franței.

„Echipa noastră trebuie sa facă o apărare foarte bine pusă la punct si sa urce rapid pentru a nu-i lasă sa accelereze jocul. Echipa României sa fie foarte precisă în ceea ce își propune pentru conservarea balonului cât mai mult. Hai Romania! Hai băieți”, încheie Adrian Lungu.