RUSALII 2015: Ce drepturi au salariaţii care lucrează pe 31 mai şi 1 iunie?

RUSALII 2015: Prima si a doua zi de Rusalii sunt, potrivit legislatiei muncii, zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza. In acest an, prima si a doua zi de Rusalii pica pe 31 mai si 1 iunie, asa cum este stabilit in calendarul ortodox. De aceste zile libere nu pot beneficia toti angajatii, astfel ca, in schimb, ei trebuie sa primeasca anumite compensatii.

29 mai 2015, 11:40
RUSALII 2015: Ce drepturi au salariaţii care lucrează pe 31 mai şi 1 iunie?

RUSALII 2015: In prezent, salariatii se pot bucura anual de un numar de 12 zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, conform Codului muncii. Doua dintre acestea sunt prima si a doua zi de Rusalii.

Potrivit calendarului ortodox, romanii sarbatoresc Rusaliile in 2015 in zilele de 31 mai si 1 iunie. Prin urmare, salariatii care au un program de lucru obisnuit, de luni pana vineri, se vor bucura cu aceasta ocazie de un weekend prelungit. 

Urmatoarea sarbatoare legala in care nu se lucreaza este 15 august (Adormirea Maicii Domnului), insa in 2015 aceasta zi pica sambata. Astfel, angajatii cu program de munca normal vor beneficia iar de o zi libera abia pe 30 noiembrie (luni), cu ocazia Sfantului Andrei.

In afara de acestea, pana la sfarsitul anului inca doua zile de sarbatoare legala vor mai pica in timpul saptamanii: Ziua Nationala a Romaniei (marti, 1 decembrie) si prima zi de Craciun (vineri, 25 decembrie).

In total, 2015 aduce salariatilor doar opt libere legale in timpul saptamanii. La fel s-a intamplat si in 2012 si 2013, in timp ce anul trecut au fost noua.

In alta ordine de idei, angajatii de alte confesiuni – in afara de cele crestine – beneficiaza de doua zile libere pentru fiecare dintre cele trei sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale. Mai multe detalii despre acest subiect puteti citi AICI.

Ce beneficii primesc salariatii care sunt nevoiti sa lucreze in sarbatorile legale?

Anumite categorii de angajati nu pot beneficia de liberele legale, conform unor exceptii prevazute de Codul muncii. In schimb, aceste persoane trebuie sa se bucure decompensatii.

Mai precis, este vorba de locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii. Insa exceptie fac siunitatile sanitare si cele de alimentatie publica.

In aceste cazuri, actul normativ mentionat stabileste ca salariatilor trebuie sa li se asigure compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. Iar in cazul in care angajatorii nu acorda zile libere, din motive justificate, salariatii trebuie sa beneficieze de un spor la salariul de baza.

„In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru”, scrie in document.

Citeşte mai multe pe avocatnet.ro