RUSALII 2015: Marea procesiune de Rusaliile Catolice

RUSALII 2015: Peste 2.000 de pelerini din Ungaria vor sosi la marea procesiune de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc cu două trenuri turistice, ei urmând să fie aşteptaţi de localnici şi de autorităţi, informează Agerpres.

22 mai 2015, 13:28
RUSALII 2015: Marea procesiune de Rusaliile Catolice

RUSALII 2015: Primii o mie de pelerini au plecat din Ungaria joi dimineaţa, cu o garnitură feroviară denumită ‘Binecuvântata Fecioară’, care are în componenţă 15 vagoane şi care va ajunge în municipiul Gheorgheni la ora 22,00.

Vineri dimineaţa, turiştii vor merge în excursie în localitatea Ghimeş-Făget, unde vor participa la o slujbă religioasă şi vor vizita cea mai estică graniţă a Imperiului Austro-Ungar, căruia etnicii maghiari îi spun ‘graniţa de o mie de ani’.

Pelerinii vor înnopta la Gheorgheni şi sâmbătă dimineaţa, în ziua marelui pelerinaj, trenul îi va aduce în gara din Miercurea Ciuc, de unde vor porni către locul procesiunii.

Al doilea tren turistic, cu care vor veni la pelerinaj alţi peste 1.000 de cetăţeni maghiari, va intra în România vineri, la ora 10.35, şi va ajunge în judeţul Harghita, la Siculeni, în cursul serii.

Pelerinii vor înnopta în mai multe localităţi din judeţ şi vor fi ajunge la Miercurea Ciuc tot sâmbătă, în jurul orei 9,00.

La fel ca şi în anii precedenţi, sosirea pelerinilor reprezintă o adevărată sărbătoare pentru localnici, care-i aşteaptă cu fanfară şi îi întâmpină cu pălincă şi colac secuiesc.

La drum au pornit şi pelerinii din Harghita sau din alte judeţe care vor străbate pe jos distanţa până la Şumuleu-Ciuc, ei urmând să ajungă în judeţ fie vineri seara, fie sâmbătă dimineaţa, în ziua procesiunii.

Pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc este considerat a fi cel mai mare de acest gen din Europa Centrală şi de Est, peste 100.000 de persoane fiind aşteptate în fiecare an.

De câţiva ani, reprezentanţii Ordinului Franciscanilor, dar şi autorităţile, fac demersuri pentru includerea pelerinajului de la Şumuleu Ciuc pe lista patrimoniului UNESCO.