RUSALII 2015. Preşedintele Ungariei a mers la Şumuleu. Peste 150.000 de pelerini în Harghita, la slujbă

Peste 150.000 de pelerini catolici au asistat sâmbătă la slujba de Rusalii, de la Şumuleu Mic, din județul Harghita. Mulţi sunt veniţi tocmai din Ungaria, iar la eveniment se află chiar şi preşedintele statului maghiar, Janos Ader.

23 mai 2015, 11:40
RUSALII 2015. Preşedintele Ungariei a mers la Şumuleu. Peste 150.000 de pelerini în Harghita, la slujbă

Slujba de Rusalii de la Șumuleu Ciuc, oficiată de arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Jakubinyi György, a început la ora 12.30, peste 150.000 de pelerini asistând la liturghie. Printre aceștia s-a aflat şi preşedintele Ungariei, Janos Ader, care a fost la slujbă împreună cu soţia sa, Anita Herczegh.

Citeşte şi RUSALII 2015: Marea procesiune de Rusaliile Catolice

De remarcat că, în cadrul unui ritual aparte legat de această sărbătoare, alţi zeci de mii de credincioşi urcă muntele spre locul de pelerinaj. Unii dintre aceştia urcă în genunchi şi pe coate, desculţi, pe coasta abruptă a muntelui, numită Drumul Crucii.

Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Şumuleu Ciuc este considerat cel mai mare din Europa Centrală şi de Est şi îşi are originea în urmă cu aproape patru secole şi jumătate. În centrul pelerinajului se află Fecioara Maria, a cărei statuie a fost sculptată în lemn de tei între anii 1510 şi 1515 în stilul Renaşterii transilvănene de un artist anonim, fiind cea mai mare statuie făcătoare de minuni din lume.