Rusia a încercat să decupleze ţara de la World Wide Web. De ce se teme Putin

Rusia a făcut recent un experiment informatic, prin care s-a încercat decuplarea Rusiei de la World Wide Web. Încercarea s-a încheiat cu un eşec lamentabil care aminteşte mai degrabă de practicile de cenzură din China, de pildă. Scopul experimentului ar fi fost acela de a vedea dacă Runet - numele neoficial al reţelei de Internet ruse - ar putea funcţiona izolată de reţeaua globală de Internet.

16 oct. 2015, 18:10
Rusia a încercat să decupleze ţara de la World Wide Web. De ce se teme Putin

Experimentul a avut loc în primăvara acestui an şi a eşuat din cauza miilor de furnizori (providers) de servicii de online aupra cărora Roskomnadzor (Ministerul Comunicaţiilor şi Autoritatea Naţională de Reglementare) are prea puţin control.

Cu toate acestea, Ministerul Comunicaţiilor şi Autoritatea Naţională de Reglementare, Roskomnadzor, au ordonat hub-urilor controlate de principalii furnizori ruşi de Internet să blocheze traficul pe canalele externe de comunicaţii folosind un sistem de control al traficului denumit DPI.

Provider-ii mici constituie peste 50% din piaţă în unele regiuni ale Rusiei şi, în mod obinuit, nu au tehnologie DPI cum au marile companii care folosesc această tehnolo9gie pentru a implementa sisteme de blocare, folosind adesea sistemele prin satelit, care nu pot fi blocate cu uşurinţă, informează telegraph.co.uk.

Oficialităţile ruse nu recunosc că ar fi făcut acest experiment, chiar dacă au fost întrebate oficial. „Nu a avut loc un asemenea experiment”, a declarat de curând un purtător de cuvânt al Roskomnadzor, iar agenţia, la rândul ei, nu a răspuns nici măcar uneia dintre solicitările scrise ce i s-au trimis.

Însă experţii în tehnologiile Internetului au afirmat că aceste teste sunt considerate ca fiind eventuale  pregătiri pentru un blocaj informatic în cazul unei crize politice interne.

Un test asemănător a fost făcut şi în 2014, comandat chiar de către Kremlin. Agenţii de securitate (FSB, Ministerul Apărării şi Ministerul de Interne) au experimentat, împreună cu operatorul naţional de telefonie, dacă Intranetul naţional format din domenii cu terminaţii .ru sau .рф poate opera chiar şi deconectat de restul Internetului, dacă prin sancţiunile internaţionale aplicate Rusiei aceasta ar fi deconectată de la sistemul www – reţeaua globală de Internet.