Rusia a lansat alţi trei sateliţi pentru sistemul de navigaţie Glonass

Rusia a lansat cu succes, vineri, alţi trei sateliţi pentru sistemul ei de navigaţie Glonass, echivalentul sistemului american GPS, potrivit imaginilor transmise în direct de televiziunea rusă.

RomaniaTV.net
04 nov. 2011, 20:30
Rusia a lansat alţi trei sateliţi pentru sistemul de navigaţie Glonass

Racheta Proton cu cei trei sateliţi Glonass a fost lansată de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, la ora 12.51 GMT, a anunţat Agenţia spaţială rusă Roskosmos, potrivit Mediafax. Plasarea pe orbită a sateliţilor este prevăzută pentru ora 18.41 GMT. Această lansare, prevăzută iniţial pentru joi, a fost amânată „din motive tehnice”.

Rusia a lansat cu succes, pe 3 octombrie, o rachetă Soyuz având la bord un satelit din sistemul de navigaţie Glonass, de la cosmodromul din Plessetsk, situat la 800 de kilometri la nord de Moscova.

Sistemul Glonass conceput de Rusia pentru a rivaliza cu sistemul de navigaţie american GPS şi viitorul sistem european Galileo, a cunoscut şi el mai multe eşecuri.

În decembrie 2010, trei sateliţi Glonass, care au fost lansaţi cu ajutorul unei rachete Proton, au căzut în Oceanul Pacific, după ce nu s-a reuşit plasarea lor pe orbită, din cauza unei supraîncărcări cu combustibili a lansatorului. Accidentul a determinat amânarea punerii în funcţiune a sistemului Glonass.

Rusia a reluat, în septembrie, operaţiunile de lansare a unor sateliţi cu ajutorul rachetelor Proton, suspendate după ce un satelit de comunicaţii, lansat în august cu o astfel de rachetă, a fost plasat o orbită incorectă.