Rusia a notificat APCE că SUSPENDĂ relaţiile de cooperare cu organizaţia europeană

Moscova a notificat oficial Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) cu privire la suspendarea temporară a cooperării cu această organizaţie şi la refuzul de a participa la sesiunea de vară a acestui forum paneuropean, a anunţat marţi preşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din Duma de Stat , Aleksei Puşkov.

RomaniaTV.net
03 iun. 2014, 07:09
Rusia a notificat APCE că SUSPENDĂ relaţiile de cooperare cu organizaţia europeană

‘Delegaţia rusă nu va participa la sesiunea din iunie a APCE (Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei) am întrerupt temporar cooperarea cu Adunarea pe durata sancţiunilor împotriva delegaţiei noastre’, a explicat parlamentarul rus, indicând că a fost deja informat în această privinţă olandezul Tiny Kox (Stânga unită europeană), în timpul recentei sale vizite la Moscova.

În acelaşi timp, preşedintele Dumei, Serghei Narâşkin, a adresat o scrisoare în acest sens preşedintei APCE, Anne Brasseur, a mai spus Puşkov, într-un interviu apărut marţi în cotidianul Izvestia, potrivit Agerpres.

Mesajul expune detaliat poziţia rusă cu privire la Crimeea şi criza ucraineană, supune criticii decizia APCE de a priva delegaţia rusă de anumite prerogative, dar asigură totodată că nu refuzăm dialogul, ci respingem doar limbajul sancţiunilor, întrucât acestea fac imposibilă cooperarea’, a argumentat liderul parlamentar rus.

În luna aprilie, APCE a adoptat o rezoluţie în legătură cu anexarea Crimeii la Rusia şi a ridicat delegaţiei ruse dreptul de vot şi de participare în organismele de conducere ale Adunării şi la misiunile sale de observare până la sfârşitul anului 2014.

În replică, Duma de Stat a adoptat o declaraţie cu privire la imposibilitatea reluării dialogului în cadrul APCE până când împotriva Rusiei sunt în vigoare sancţiuni