Rusia acuză SUA de necooperare pe tema scutului antirachetă din România

Statele Unite au refuzat oferta Rusiei privind desfășurarea unor discuții pe tema scutului antirachetă din Europa de Est, a declarat duminică viceministrul rus al apărării, Anatoly Antonov. Acesta a caracterizat inițiativa amplasării scutului drept "foarte periculoasă".

05 iun. 2016, 15:13
Rusia acuză SUA de necooperare pe tema scutului antirachetă din România

În discursul susținut în timpul unui forum care a avut loc la Singapore, oficialul rus a declarat că proiectul scutului american antirachetă creează probleme atât Rusiei, cât și Chinei. El a insistat că Moscova a cerut de mai multe ori Washingtonului să-și regândească aceste planuri.

„Le-am propus de multe ori cooperarea noastră și am găsit modalități prin care am fi putut soluționa această situație (…) Dar nu am reușit să-i convingem să continue dialogul privind această chestiune. Înțeleg că pentru ei acum nu este momentul potrivit să poarte consultări”, a menționat Anatoly Antonov, potrivit Agerpres. ‘Este foarte periculos atunci când o țară își asigură propria securitate pe seama securității altor țări’, a continuat oficialul rus.

Agenția Reuters amintește că președintele Vladimir Putin a avertizat luna trecută România și Polonia că, prin găzduirea unor elemente ale acestui scut — pe care Moscova îl consideră o amenințare la adresa securității ei—, s-ar putea regăsi în raza de acțiune a rachetelor rusești.

Citeşte şi: Putin AMENINŢĂ România: „S-ar putea afla în raza de acţiune a rachetelor ruseşti”. Băsescu: Putin, un propagandist