Rusia AVERTIZEAZĂ Moldova, Ucraina şi Georgia. Acordul cu UE va avea CONSECINŢE GRAVE

Acordul de asociere economică semnat între Ucraina şi Uniunea Europeană va avea "consecinţe grave", a avertizat vineri un înalt diplomat rus. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin a anunţat, de asemenea, că Rusia va lua măsuri dacă acordurile semnate de Moldova, Ucraina şi Georgia cu UE vor avea efect negativ asupra economiei sale.

RomaniaTV.net
27 iun. 2014, 09:18
Rusia AVERTIZEAZĂ Moldova, Ucraina şi Georgia. Acordul cu UE va avea CONSECINŢE GRAVE

Rusia va lua măsuri în cazul în care acordurile de asociere la UE semnate vineri la Bruxelles de Republica Moldova, Ucraina şi Georgia vor avea un efect negativ asupra economiei sale, a avertizat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.

„Semnarea acordurilor de asociere la UE de către Republica Moldova, Ucraina şi Georgia este un drept suveran al acestor state, dar Rusia va lua măsuri de protecţie în cazul în care realizarea acestor documente va avea un efect negativ asupra economiei sale”, a afirmat Peskov, citat de RIA Novosti.

”Preşedintele (Vladimir Putin) a spus în repetate rânduri că totul va depinde de intrarea în vigoare a acestor documente, de ratificarea şi de realizarea lor. Problema nu o constituie documentele în sine, ci efectul acestora asupra pieţei noastre”, a adăugat purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus.

Republica Moldova, Ucraina şi Georgia au semnat vineri acorduri de asociere la Uniunea Europeană, în marja Consiliului European de la Bruxelles.

Preşedintele Petro Poroşenko a semnat partea economică a acordului de asociere, în condiţiile în care partea politică a acestui acord a fost semnată la 21 martie 2014. Republica Moldova şi Georgia vor semna acordul complet, de asociere şi liber schimb.

ZI ISTORICĂ: Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană

Acordul de asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană a fost parafat la sfârşitul ultimului summit din noiembrie al statelor participante la Programul Parteneriatului Estic de la Vilnius.

UE a devansat data semnării oficiale a acordului cu Republica Moldova şi Georgia, prevăzută iniţial pentru sfârşitul lui 2014, pe fondul crizei din Ucraina, generată de refuzul fostului preşedinte Viktor Ianukovici de a semna acest acord la summitul de la Vilnius, şi al eventualelor represalii din partea Rusiei.

Semnarea acordurilor a reprezentat un moment important atât pentru Uniunea Europeană, cât şi pentru ţările semnatare, aceste urmând să aprofundeze în mod semnificativ legăturile politice şi economice dintre părţi, cu o perspectivă pe termen lung de asociere politică şi integrare economică. Totodată, acordurile de asociere au scopul de a aprofunda relaţiile politice şi economice dintre UE şi ţări semnatari şi de a integra treptat aceste state în piaţa internă a UE – cea mai mare piaţă unică din lume.

Rusia RIPOSTEAZĂ după ce R. Moldova a semnat acordul cu UE. Zborurile Moscova-Chişinău şi retur, ANULATE

În domeniul reformelor interne, UE va coopera cu ţările semnatare în ceea ce priveşte consolidarea statului de drept, promovarea reformelor judiciare, combaterea corupţiei, asigurarea respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi consolidarea instituţiilor democratice.

Totodată, sunt prevăzute reforme într-o serie de domenii-cheie, precum guvernarea publică, justiţie, poliţie, redresarea şi creşterea economică, protecţia consumatorilor şi sectoare ca energia, transporturile, protecţia mediului, dezvoltare industrială, dezvoltare socială şi protecţie, educaţie, tineret şi cultură.

Înţelegerea cu implicaţii economice deschide astfel calea pentru aderarea celor trei ţări la blocul comunitar, ţări care până acum se aflau în sfera de influenţă a Rusiei.

Negocierile pentru semnarea acordul de asociere au fost lansate în ianuarie 2010 şi încheiate la finele anului trecut, cu parafarea documentului de la summitul de la Vilnius. Doar Ucraina n-a parafat atunci înţelegerea, lucru care a dus la răsturnarea regimului de la Kiev.

Crearea unei zone de liber schimb între UE şi Republica Moldova presupune reducerea tarifelor vamale, accesul nelimitat al produselor moldoveneşti pe piaţa Uniunii Europene, dar şi transformarea Republicii Moldova într-o piaţă de desfacere pentru producătorii din spaţiul comunitar. Semnarea acordurilor de asociere se face în cadrul Consiliului European de vară, aflat în cea de-a doua zi de lucru, unde România este reprezentată de preşedintele Traian Băsescu.

În cadrul summitului de la Bruxelles, liderii europeni vor discuta şi despre propunerea lor pentru şefia Comisiei Europene. Preferat este popularul european Jean Claude Juncker, fost premier al Luxemburgului şi şef al Eurogrupului. Singura ţară care se opune nominalizării lui Juncker este Marea Britanie.