Rusia consideră că unele state UE au o „atitudine ipocrită” faţă de libertatea de circulaţie

Ministerul rus de Externe a apreciat miercuri, într-un raport privind respectarea drepturilor omului în 2013, că "merită să fie menţionată atitudinea ipocrită a unor state membre ale Uniunii Europene faţă de libertatea de circulaţie", relatează RIA Novosti, în pagina electronică, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
16 ian. 2014, 10:34
Rusia consideră că unele state UE au o „atitudine ipocrită” faţă de libertatea de circulaţie

„O problemă de sistem, legată de abaterea Uniunii Europene de la standardele iniţiale, este încălcarea dreptului la liberă circulaţie”, apreciază ministerul rus.

Raportul menţionează că, „potrivit concluziilor comisarului pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Niels Muiznieks (…), Uniunea Europeană creează obstacole artificiale pentru accesul pe teritorul său, fapt ce încalcă dreptul la liberă circulaţie al persoanelor fizice şi care are un impact negativ asupra situaţiei romilor şi a celor care caută un adăpost”, relatează RIA Novosti.

Potrivit raportului, „această problemă se evidenţiază cel mai mult în statele din Balcani”.

Citeşte şi Victor Ponta cere miniştrilor să-i apere pe români: E timpul să stăm în picioare în Europa

„Aceste state europene au luptat activ pentru dreptul la libera circulaţie în perioada Războiului Rece, iar acum ele sunt cele care au iniţiat o luptă împotriva acestui drept în Europa”, consideră Ministerul rus de Externe.

„Uniunea Europeană, fiind foarte dezinteresată de un nou aflux al celor care caută un adăpost pe teritoriul său, în special, romi, practic impune acestor state (din Balcani) o politică restrictivă de imigrare, care are o componentă de discriminare etnică”, adaugă ministerul rus.