Rusia creează divizii militare speciale pentru a împiedica creşterea forţelor NATO la frontierele sale

Rusia creează în vestul și sudul țării trei divizii militare pentru "a contracara creșterea forțelor NATO". Ministerul Apărării va crea două divizii noi în districtul militar Vest și o divizie în districtul militar Sud pentru a contracara creșterea capacităților NATO la frontierele Federației Rusiei, a declarat miercuri ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, citat de agenția de presă TASS.

04 mai 2016, 10:27
Rusia creează divizii militare speciale pentru a împiedica creşterea forţelor NATO la frontierele sale

„Ministerul Apărării a adoptat o serie de măsuri pentru contracararea creșterii forțelor NATO în imediata apropiere a frontierelor ruse”, a indicat Șoigu, miercuri, într-o reuniune a ministerului. Astfel, două noi divizii vor fi desfășurate până la sfârșitul anului la frontiera de vest a Rusiei și una în sudul țării.

La ora actuală sunt în curs de desfășurare măsuri pentru amenajarea bazelor unde vor fi instalate aceste trei noi structuri, a mai spus generalul Șoigu.

Ministrul Șoigu anunțase încă în ianuarie crearea a trei noi divizii în vestul Rusiei. Mai târziu s-a aflat că o unitate motorizată va fi desfășurată la Rostov pe Don (în sud, nu departe de granița cu Ucraina, not.red.), iar altele două în regiunile Smolensk (vest) și Voronej (sud-vest).

Fiecare din cele trei divizii, așa cum s-a anunțat anterior, va avea aproximativ 10.000 de persoane în componența sa, potrivit TASS, citată de Agerpres.

Citeşte şi Rusia vrea să contracareze cu bombardiere strategice sistemul antirachetă din România

Această nouă declarație a lui Șoigu survine după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat o consolidare a capacităților Alianței în Est, care s-ar putea traduce prin desfășurarea sub formă de rotație a patru batalioane (putând avea fiecare mai multe sute de oameni) cu echipamentele asociate în țările baltice (Estonia, Letonia și Lituania) și în Polonia, conform relatării AFP.

SUA vor, de altfel, să desfășoare — prin rotații succesive — o brigadă blindată în Europa de Est (4.200 de soldați) din februarie 2017 și prevăd creșterea de patru ori în anul următor, la 3,4 miliarde de dolari, a cheltuielilor destinate întăririi prezenței militare americane în Europa.