Rusia nu permite aeronavei lui Victor Ponta să tranziteze spaţiul aerian. Informaţia a fost infirmată

Autorităţile ruseşti nu permit aeronavei cu care premierul Victor Ponta urma să meargă în China să tranziteze spaţiul său aerian, informează România TV. În urma refuzului Rusiei, avionul primului-ministru va trece prin Turcia în drumul către China. La scurt timp, surse oficiale au infirmat informaţia.

28 aug. 2014, 12:16
Rusia nu permite aeronavei lui Victor Ponta să tranziteze spaţiul aerian. Informaţia a fost infirmată

Poziţia Rusiei este o contramăsură la sancţiunile adoptate anterior de către Statele Unite şi Uniunea Europeană. Astfel companiile aeriene europene nu mai au voie să-şi trimită avioanele pe deasupra Rusiei în drumul lor către ţările Extremului Orient, cu costuri suplimentare pentru aceste companii.

Vizita lui Victor Ponta va începe sâmbătă, întoarcerea fiind programată pentru 3 septembrie. Tranzitul prin Turcia este mai scump, iar dumul va fi mai lung.

Aleksei Pușkov, liderul parlamentului rus, a avertizat pe 13 mai că orice stat care întreprinde măsuri ostile față de Federația Rusă, inclusiv închiderea spațiului aerian, ar trebui să înțeleagă faptul că din partea Rusiei vor urma represalii.

„Orice stat care întreprinde acțiuni ostile față de Rusia trebuie să pornească de la faptul că ar putea deveni obiectul unor represalii de același gen”, a avertizat liderul parlamentar rus.

Ucraina și România și-au închis spațiul aerian pentru un avion guvernamental rus, la bordul căruia se aflau vicepremierul Dmitri Rogozin, ministrul culturii Vladimir Medinski și un grup de deputați, printre care și Leonid Sluțki, șeful Comisiei pentru afacerile cu CSI din Duma de Stat, care figurează pe lista cu sancțiuni a UE, amintește agenția menționată de presă.

„Altfel zis, dacă există sentimentul că asupra Rusiei se poate exercita acum presiune, întrerupând zborurile membrilor guvernului său, cred că ar trebui să le arătăm că vor urma represalii’, a afirmat Pușkov, în declarația sa pentru agenţia RIA Novosti.